Sagopa Kajmer: "Çalışmadığımda eksiklik hissediyorum!"

Türkçe rap müziğin büyük ismi Sagopa Kajmer, üç yıl önce internet üzerinden yayınladığı “Ahmak Islatan” isimli çalışmasına yeni şarkılar ekleyerek dinleyicileriyle buluşturdu.

Sagopa Kajmer: "Çalışmadığımda eksiklik hissediyorum!"
Akşam'dan Ali Mert Alan'ın röportajı...

Albümdeki yeni şarkılarınıza baktığımızda herkesin favori şarkısının farklı olduğunu görüyoruz. Peki, sizin için yeri en farklı şarkı hangisi? 


Benim favorim “Söylenecek Çok Şey Var”. Gerek melodisi gerek lirik içeriğiyle bana özel geliyor. Farklı olan hangisi derseniz “Senden Hemen Sonrası” diyebilirim.

ÇALIŞMAYI SEVİYORUZ

Eşiniz Kolera’da siz de oldukça üretkensiniz. “Ahmak Islatan” yeni çıktı. Kısa bir süre sonra da Kolera’nın yeni single’ı çıkıyor. Konserler, klip çalışmaları derken temponuz hiç düşmüyor. Tüm bunlara nasıl yetişiyorsunuz?


İşimiz bunu gerektiriyor. Ayrıca Kolera ve ben çalışmayı seviyoruz, çalışmadığımız zamanlarda eksiklik hissediyoruz. Yıllardır tempomuz aynı, hep hareketliyiz. Müzik üretmeyi seviyoruz. Bu müziklerin içinde çok değerli sözler var. Dolayısıyla biz aynı zamanda yazımızla, liriklerimizle değerli mini kitapçıklar sunuyoruz insanlara. Bu güzel kontak hiç bitmesin istiyoruz. Biz işimizle dolu dolu yaşamayı seviyoruz. Yoruluyoruz ama yorulmadan olur mu hiç?

PLAKLAR HİÇBİR ZAMAN ESKİMEDİ

80-90’lı yıllardaki kaset ve plak dönemini yaşamış birisiniz. Günümüzde plaklar yeniden popüler oldu. Bazı müzik şirketleri yayınladıkları albümlerin kaset versiyonlarını da koleksiyonerler için basıyorlar. Bir yandan müzik internet üzerinden paylaşılırken diğer yandan da geçmişe dönüş söz konusu. Plakların müzik marketlerde tekrar baş köşede yer almasını nasıl değerlendiriyorsunuz?


Plaklar benim için çok özeldir. Sıcak ses kalitesi, dolu dolu gelen baslar… Hiçbir şeyle kıyaslayamam. Hani “Geçmişe dönüş söz onuşu” dediniz ya, ben eskiye dönüş olduğunu düşünmüyorum çünkü plaklar hiçbir zaman eskimedi. İnsanların birçok gereksiz müzik formatıyla akılları karıştırıldı. Moda olan her şey gibi CD’ler de DVD’ler de mp3’ler de değerini kaybetti. Fakat bu işin başı plak olduğu için zaten en değerlisi oydu. Şirketlerin plak basması elbette harika ama tabii kayıtlar da iyiyse…

Peki, Sagopa Kajmer albümlerini plak olarak basmayı düşünüyor musunuz?

Evet, ben de Türkiye’de piyasaya sunulan plak formatlı albümlerden satın aldım. Fakat benim satın aldığım tüm plak formatlı Türkçe albümlerin kaydı berbattı. İyi demek isterdim fakat gerçekten berbattı. O nedenle kendi plağımı bastırmak istemedim. Şu aralar birkaç basım firmasından bahsediliyor, eğer sonuç kalitesini onaylarsam plak formatında basmak istediğim 2 projem var.

KONSERLERİMİZ HEYECANLI OLACAK

Konser trafiğiniz epey yoğun… Yeni konser tarihleriniz netleşti mi?


Bu sene büyük bir tur planlamadım. Yeni şarkılar kaydetmek ve daha çok müzik üretimi üzerine yoğunlaşmak istiyorum. Konserler bir hayli zaman alıyor. Tabii konserlerim olacak ama eskisi gibi çok sık değil. Tarihlerini vakti gelince paylaşacağım. Yeni bir konser seti hazırlamam gerekiyor. “Ahmak Islatan” albümünü de sete dahil edip heyecan verici konserler yaşamak ve yaşatmak istiyorum.

BENİ SEVENLER İÇİN YENİ KALMAYA ÇALIŞIYORUM

Çok seviliyorsunuz ama bir kısım dinleyicileriniz “Eski Sagopa Kajmer daha iyiydi” diyorlar. Bu “Eski Sagopa Kajmer” eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?


1998 yılından beri Türkçe rap icra ediyorum. 2000’den bu yana her değişen albümde ve yılda aynı şeyi duyuyorum “Eski Sago”... Bu eleştiriler lirikal içerikten kaynaklanıyor olabilir. Genelde müzikal içerik aynı kaldığı için durum böyle. Bir de görselin değiştiğini görmek de insanları bunu demeye itiyor. Önceden bolca eski terim kullanırken artık kullanmıyorum, daha anlaşılır olmam bir hayli karışık şekiller arayanlara basit gelmiş olabilir. Böyle birçok düşünce ortaya atabilirim. Sonuçta beni sevenler için yeni kalmaya çalışıyorum.
Konular Röportaj