Salatayı çok abartmamak gerekiyor!

Salatanın besin değerinin abartıldığı öne sürüldü. Yüksek oranda su içeren salatalık malzemelerinin yerine brokoli gibi besleyici sebzeler öneriliyor.

Salatayı çok abartmamak gerekiyor!
Sabah'ta yer alan habere göre ABD'de yayım yapan Washington Post gazetesinde yer alan bir yazıda salatanın besin değerinin abartıldığı ileri sürüldü.

Yazar Tamar Hasper, kaleme aldığı yazıda salatalık, göbek marul, kırmızı turp ve kereviz gibi sebzelerin besin değerlerinin sanılanın aksine düşük olduğunu söylüyor. Hasper, Washington State Üniversitesi'nde sürdürülebilir tarım ve doğal kaynaklar üzerine araştırmalar yapan bilim insanı Charles Benbrook ve Donald Davis'in yaptığı gıda kalitesi endeksini referans alıyor.

Bu endekse göre bu dört sebzenin en düşük besin değerine sahip gıdalar olduğunu belirten yazar, göbek salatadaki besin değerinin neredeyse yarım litre suya eşdeğer olduğunu ifade ediyor. Tüm bu sebzelerin besin değerinin düşük olmasının sebebi ise çok fazla su içermesi.

Aslında söz konusu sebzeler, fazla miktarda su içerdiğinden, birçok diyetisyenin kilo vermek isteyen kişiler için önerdiği besinlerin başında geliyordu. Bu sebzelerdeki su oranı yüzde 95 ila 97'ye kadar çıkabiliyor. Hasper bu dört sebzenin düşük besin değerine sahip olmasına karşın tarım alanlarında fazla yer kapladığını, taşınması ve buzdolabında saklanması için çok fazla petrol türevi yakıt kullanıldığını belirtiyor.

Yani Hasper bu ürünlerin yok yere çevreyi dolaylı yoldan kirlettiğini savunuyor. Bir göbek marulun, salatalığın ya da bir demet turpun, süper marketlere 3 dolara mal olduğunu ve bu sebzelerin müşterinin cebini yok yere yaktığını savunuyor. Yazar, tabakta sadece hafif bir aperatif olan bu sebzeler yerine daha besleyici olan brokoli veya tatlı patates almanın tüketicilerin çok daha yararına olduğunu savunuyor.

'MÖNÜLER YANILTICI'

Yazıda taşımacılık maliyeti yüksek olan maruldan iki kat daha fazla besleyici olan domates veya bezelyenin daha çok tercih edilmesi gerektiğini ileri sürülüyor. Tüm salata çeşitleri tamamen sağlıksız değil. Ancak bazı salatalar tahmin edilemeyecek kadar kalorili. Bu gerçeği özellikle vurgulayan Hasper, sezar salatanın ortalama 800 kalori olduğunu ve bir tavuk salatasının besin değerinin 1400 kaloriye kadar çıkabildiğini söylüyor. Tavuk salatasının ızgara versiyonu, kızartmalısından sadece 110 kalori daha az besin değerine sahip.

Hasper yazısında, aşçıların beslenme uzmanı olarak görülmesinin ve mönülerde yemeklerin "doğal", "taze" gibi nitelemelerle sağlıklı gibi gösterilmeye çalışılmasının da çok yanıltıcı olduğunu belirtiyor. 
Konular Kadın / Bakım