Selin Çakar'dan 'Poyraz Karayel' tüyoları!..

"...Bazı diziler çok büyük reyting patlamaları yaşamasa da kendi seyirci kitlelerini oluştururlar ki Poyraz Karayel reyting kapma çabasına girmeden yapılan ve her bölümün her sahnesinde her repliğinde farkını ortaya koyan bir dizi. "

Selin Çakar'dan 'Poyraz Karayel' tüyoları!..
‘POYRAZ KARAYEL’  SEZON FİNALİNE ‘2’ KALA

Zekanın ince kıvrımlarında dolaşan her senaryo ayakta alkışlanmayı, içe işleyen her oyunculuk önünde saygıyla eğilmeyi hak eder. O yüzden ben önce kalemiyle harikalar yaratan Ethem Özışık’ı sonra da bu yapımın içinde emeğiyle yer alan herkesi tebrik ediyorum.

Bazı diziler çok büyük reyting patlamaları yaşamasa da kendi seyirci kitlelerini oluştururlar ki Poyraz Karayel reyting kapma çabasına girmeden yapılan ve her bölümün her sahnesinde her repliğinde farkını ortaya koyan bir dizi. İtiraf etmeliyim ki dizinin tanıtımları ekranda dönmeye başladığında “yok ya çok izlenmez bu dizi” demiştim ama yanıldım. Yanılmakla kalmayıp diziyi fanatiklik derecesinde izler oldum. En küçük rolden en başrole kadar eğreti duran tek bir karakter yok bu hikayede.

BAHRİ BABA VE HAYAT DERSLERİ

Usta oyuncu Musa Uzunlar’ın hayat verdiği Bahri Umman‘ı bir yerde görsem ‘Size baba diyebilir miyim?’ diyip boynuna sarılabilirim. Acımasızlıkla şefkati bu denli bünyesinde birleştirebilen bir karakter daha izlemedim ben. İnsanın içine korku salarken aynı anda sonsuz bir güven duygusu hissettiriyor. Hem kendi çocuklarına hem de çocuğu saydıklarına söylediği her cümle hayat dersi niteliğinde. Affedemediği tek şey ise ‘ihanet’. Yani Bahri Baba’ya sadık ol adamın canını al. O derece…

Geçen haftalarda kızından ayrı tutmadığı Sema’nın kendisine ihanet ettiğini düşünen Bahri Baba ağır bir ceza kesti Sema’ya ve öyle bir cümle söyledi ki Sema gözünü kırpmadan ölüme yürüdü. Neyse ki burada da Poyraz’ın kıvrak zekası devreye girdi de Sema hala hayatta. O sahne hala gözümün önünde;

Bahri Baba; “Ben nasıl Bahri Umman oldum biliyor musun Sema?”
Sema; “Nasıl?”
Bahri Baba; “Sevmediklerinden vazgeçmek kolaydır Sema. Ben en sevdiklerimden vazgeçerek Bahri Umman oldum!”


Bu dizide böylesi derin cümleler kurulduğu zaman “Vayyy beee!!!” diyerek ıslık çalıp alkışladığım doğrudur.

SERSERİ FİLOZOF POYRAZ

Poyraz ise bir küçük Bahri Umman fakat biraz daha mizahi versiyonu. Bahri Umman biz seyircileri söyledikleriyle derin düşüncelere sevk ederken Poyraz ise bazen en hüzünlü sahneler de bile kahkaha atmama sebep olabiliyor.

Bu haftaki bölümde oğlu Sinan’ın “Baba; cennet nasıl bir yer sorusu?” üzerine verdiği cevap izlenmeye değerdi. Cenneti “bütün derslerden çakıyorsun ama takdir veriyorlar” diye tarif etmek de ancak Poyraz’ın aklına gelirdi. Buraya tıklayarak sahnenin tamamını izlerseniz nasıl ‘orijinal’ bir Poyraz karakteri yaratıldığını siz de görürsünüz…

MUHTEŞEM ÜÇLÜ; SEFER, ZÜLFİKAR VE TAŞ KAFA

Her ne kadar Sefer ve Zülfikar biraz daha ön planda olsalar da ben Taş Kafasız bir Sefer ve Zülfikar düşünemiyorum.

Zülfikar’ın küresel sermayeye dair muhteşem tezleri, Sefer’in Sema’ya olan derin aşkı ve Taş Kafa’nın sürekli aç olan karnı hikayenin romantik ve komik yanını oluşturuyor. Bu aralar Zülfikar’ın da aşka düşmesi bizim üç silahşörleri fazla romantik ve acılı yapsa da şahıslarına münhasır diyaloglarına bir şey kaybettirmiyor.

Gerek Sefer, Zülfikar, Taş Kafa üçlüsünün güldüren diyalogları gerekse Bahri Baba’nın acımasızlıkla, şefkati ayıran ince, sadakatle ihaneti ayıran keskin çizgisi Poyraz Karayel’i sıradan mafya dizilerinin çok ötesinde bir yere götürüyor.
 
ENGİN BENLİ VE “PSİKOPAT ZAFER”

Birkaç yıl önce yayınlanan ‘Kanıt’ dizisinin en karmaşık olayları çözen başarılı polisi olarak hatırlarsınız Engin Benli’yi ki ben oradan hatırlıyorum. Fakat başarılı oyuncunun kendini asıl gösterdiği yer sanırım Poyraz Karayel oldu.

Engin Benli öyle başarılı canlandırıyor ki Zafer’i sanırım insanı dehşete düşüren bu psikopat karakter uzun süre unutulmayacak. Gözünü kırpmadan adam öldürebilen bu adam tam bir şizofren. Kalp hastası küçük bir kızı var fakat o yine de başkalarının çocuklarının canını yakmaktan geri durmuyor.

Zafer’in karısına ne olduğu ise hala gizemini koruyor. Ama tahmin ediyorum ki bunun ardından acıklı bir hikaye çıkacak. Sizce de Zafer karısını acımdan öldürmüş olabilir mi?

Aslında Zafer tam bir Dr. Jekyll ve Mr. Hyde vakası. Kızının gözünde “çok iyi kalpli bir baba” imajı çizebilmeyi başarmışken, dışarıya karşı tam bir soğuk kanlı katil portresi çizebiliyor.
 
Dizinin bu hafta 22. Bölümü yayınlandı ve iki hafta sonra yani 24.bölümde sezon finali yapacaklar. Karakterler bu kadar zengin olunca hafta geçmiyor ki Poyraz Karayel’de “Eyvah!” dedirtecek bir olay daha yaşanmasın. Ben dizinin sezon finalini nasıl yapacağını, başarılı senaristimizin bize nasıl bir ters köşe yapacağını çok merak ediyorum.
 
KISA KISA;

· Daha önce sezon finali yapacağı açıklanan Güzel Köylü dizisi final kararı almış. Bence çok doğru bir karar olmuş. Çünkü dizi artık eğlenceli olma özelliğini yitirmeye başlamıştı.
 
· Eskiden yaz gelince dizilerin tekrarları yayınlanırdı. Şimdi ise yaz sezonunda ayrı kış sezonunda ayrı bir dizi furyası yaşanıyor. Tüm bu yeni başlayan dizilerin çoğunun sezon sonunu göremeden yayından kalktığını düşünürsek birileri bu israfa dur demeli. Ve hep söylediğim şeyi tekrar söyleyeceğim. Dizilerin bölüm süreleri kısalmadığı sürece bu sektördeki bir çok olumsuzluk düzelmeyecek.
 
Selin Çakar / [email protected]
www.twitter.com/sLn_kRy