Sevcan Orhan: "Arabesk yaşamı sevmiyorum"

Türk Halk Müziği’nin sevilen ismi Sevcan Orhan, bir dönem Müslüm Gürses’in seslendirdiği ‘Alışırım’ şarkısını yeniden okudu. Farklı bir tarzla sevenlerinin karşısına çıkan Orhan, kaliteli bir iş ortaya çıkardığını dile getirdi.

Sevcan Orhan: "Arabesk yaşamı sevmiyorum"
Sevcan Orhan'ın Akşam Life'ta yayınlanan röportajı...

Hayranlarınız türkü beklerken siz sürpriz yaparak 26 yıl önce Müslüm Gürses’in yorumladığı “Alışırım” şarkısını okudunuz.

Bu şarkıyı seçme hikâyem enteresan. Müslüm Gürses, Bergen söyledi ama ben bu şarkıyı Harika Avcı’dan çok severdim çocukken. Ve uzun yıllar sonra bir gün radyo dinlerken bu şarkıyı Harika Avcı’dan çaldılar ve o an sanki çocukluğuma dönmüş gibi hissettim. Arabesk şarkı nereden çıktı derseniz, müziği ve hatta yaşamı kategorize etmeyi sevmiyorum ben. Bu hissetmekle ilgili bir şey...

Türkülerden sonra arabesk şarkı okuyunca ya beğenilmezse diye bir kaygı yaşadınız mı?

Kaygı duymadım. Çünkü kalitesiz bir iş yapmadım. Beğenen de olur beğenmeyen de. Türkü söylerken de böyle zaten. Müzik duygu işidir. Ve iyi yapılırsa mutlaka yerine ulaşır.

Bundan sonra farklı tarzda çalışmalar yapacak mısınız?

İçimden geldiği gibi, irticalen yaşamayı seviyorum. İşimde de böyle. Hissedersem ki hissediyorum bunu deneyimlenmeye devam ederim.

Türkü albümü çıkaracak mısınız?

Türkü albümüm hazır aslında uzun zamandır. Ama son bir iki dokunuşu var. İnşallah 2018’in kasım ayı gibi çıkmış olacak. Beklemeye değecek bir türkü albümü geliyor.

Son dönemde birçok kişi arabesk şarkıları yeniden yorumluyor.

Kategorize edilmesi gereksiz diye düşünüyorum. Bence dudak bükenlerin çoğu zaten dinliyor. Ben hiç dudak bükmedim. Ama şu ayrımı yapmam gerekiyor. Arabesk yaşamı değil, ben arabesk müziği seviyorum.

İŞİM KALİTESİZ OLMADI

Şarkınıza gelen yorumlar ne yönde?


Çoğunluk çok sevdi. Gittiğim konserlerde de icra ediyorum şarkıyı. Ve tahminimin üzerinde beğeniler alıyorum açıkçası. Acayip mutlu ediyor bu da beni. Tabii ki beğenmeyenler de var. Ama onlar daha çok türkü söylemekten vazgeçeceğimden kaygı duyarak bunu dile getiriyor. Yani kimse bana yaptığım işin kalitesizliğiyle ilgili bir eleştiri getirmedi.

Şarkının sözlerinde umutsuz bir aşk var. Kavuşamamak aşkı daha mı güçlü kılıyor?

Âşık Veysel’e ‘Aşk nedir?’ diye sormuşlar. O da “Seversin, kavuşamazsın, aşk olur” demiş. Bence bunun üzerine söyleyecek pek bir şey yok.

İYİ GÖRÜNMEYİ SEVİYORUM

Şarkınızın klibindeki kıyafet seçimi, saç ve makyajdaki değişim fark ediliyor. Olgunluğun yansıması mı bu?


Sanırım öyle. Ben 18 yıldır profesyonel olarak müzik yapıyorum. Ama bunun yanında ne iş yaparsa yapsın insan, bence iyi görünmek yaşamın her anında bir motivasyon kaynağı. Ben buna 18 yıldır özen göstermeye çalıştım. Görselliği önemsemem dersem yalan olur.
Konular Röportaj