ŞEYH KALKANCI!

28 Şubat'ın şeyhi Kalkancı uyuşturucu şebekesinin İstanbul şubesi ...

ŞEYH KALKANCI!

Üç gün önce yapılan baskının da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Dışişleri Bakanlığı'nın bilgisi dahilinde yapıldığı öğrenildi. Kalkancı'da ele geçirilen 2 milyon 50 bin adet captagon hapın piyasa değerinin yaklaşık 6 milyon Euro (12 milyon TL) olduğu belirtildi.

Alınan bilgilere göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında Ali Kalkancı yaklaşık 8 aydır takip ediliyordu. İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekipleri, savcılığın talimatıyla 17 Şubat'ta Haramidere'de sentetik hap üretimi yapılan fabrikaya baskın düzenledi. Söz konusu adreste 2 milyon 50 bin adet (353 kilo) captagon hap, çeşitli kimyevî madde ve makineler ele geçirildi. Fabrikanın 4. katında sadece içeriden açılan kameralı bir ofisinin bulunduğu tespit edildi. Operasyon kapsamında şu ana kadar 13 kişi gözaltına alınırken kayıplara karışan Ali Kalkancı ile birlikte 4 kişi aranıyor. Emniyette şüpheli şahısların yanı sıra Haramidere'deki fabrikayı kiraya veren mülk sahiplerinin de ifadeleri alındı. Bina sahipleri, 4 yıldır kiracıları olan Kalkancı'nın 2,5 senedir kiralarını ödemediği için mahkemelik olduklarını ileri sürdü.

İsrailli ortağını referans göstermiş

Edinilen bilgilere göre Kalkancı, Kalkale isimli fabrikanın kira mukavelesini yaparken kendisini 'Harun Kalkancı' olarak tanıtmış ve 'Ali' denilmemesini istemiş. Adını mahkeme kararıyla 'Harun' olarak değiştirdiği öğrenilen Kalkancı, bina sahibine Suberk Kimya Ltd. adlı şirketi olan İsrailli bir ortağını referans göstermiş. 12 Nisan 2007 tarihinde de binayı devralmış. Kalkancı'nın kimya şirketinin ilk ortakları arasında oğlu Soner Kalkancı, Hasan Zeki Şahin, Hakkı Görgülü ve Suat Dolangez'in bulunduğu tespit edildi.

Operasyon kapsamında gözaltına alınan Çetin ve İlker Çivisöken isimli şahısların daha önce de captagon ve eroinden yakalandıkları belirlendi. İstanbul ve Kilis'te uyuşturucu imalathanesi olarak kullanılan bir villaya 2005 yılında 'Darbe' adlı operasyon düzenlenmişti. Villada şebeke lideri Abdülkerim Çivisöken, oğlu Metin Çivisöken ve villanın sahibi olan kardeşi İlker Çivisöken'le birlikte 6 kişi yakalanmıştı. Şahıslarla birlikte 5 milyon 800 bin adet captagon hap imal edebilecek malzeme, 54 bin hap, 500 gram esrar, 20 gram amfetamin ile iki ruhsatsız tabanca ele geçirilmişti. Çetin Çivisöken ise değeri 1 milyon TL'yi bulan eroin ile ilgili olarak 3 Suriyeli ile birlikte yakalanmıştı. Uyuşturucu tacirlerinin Suriye'den eroin getirerek Mersin'de satmak istediği anlaşılmıştı. 

Zaman