Sezen Aksu'dan sıradışı bir röportaj

Sezen Aksu: "“Eşcinsellerle beni birleştiren, belki inandığımız konuların üzerine, aynı gözü karalık ve cesaretle yürüten isyancı ruhlarımızdır…”

Sezen Aksu'dan sıradışı bir röportaj
Sezen Aksu’dan bir ilk…

GZone dergisi Sezen Aksu’nun 40.sanat yılını kutlamak için hazırladığı #Sezenizm sayısında, Sezen Aksu’nun farklı kesimlerden insanlarda bıraktığı etkileri kendi bakış açılarıyla yansıtıyor….

Derginin Temmuz Ayı sayısında Murat Renay ve Onur Özışık’ın sorularına tüm samimiyeti ile cevap veren Sezen Aksu, kendisiyle ilgili değerlendirmelerin yapıldığı bir yayında yer almama veya demeç vermeme kuralını, sadece GZone için bozdu.

“Bazı insanların, “Sen aşık olabilirsin, sen olamazsın” gibi gülünç dayatmaları çok geri ve nafile bir çırpınıştan ibaret…”

Siz her zaman azınlıkların sesi oldunuz. Türkiye’de eşcinsellerin de önemli bir azınlık olduğunu göz önüne aldığımızda Türkiye’deki eşcinsel hakları hakkında sizce ne aşamadayız, ne düşünüyorsunuz?

Ne düşüneceğim, insan hakları ihlalinden başka bir şey değil. Bu ülkenin her alanda sorunu bu. Birileri kendi doğrularını dayatıp, küçücük insan aklı ile yaradılışa burnunu sokmaya çalışıyor.

Sizce hangi şarkılarınız en çok aşkın cinsiyetsizliği temasına daha yakın olabilir?

Kadını, erkeği, transı, geyi yok; aşk  gökyüzü gibi, herkesindir. Şarkılar da öyle…Bazı insanların,“Sen aşık olabilirsin, sen olamazsın” gibi gülünç dayatmaları çok geri ve nafile bir çırpınıştan ibaret. Varoluşla, sansür ve baskı ile başaçıkmaya çalışmak, doğa ile inatlaşmak demek…Akıl dışı yani…

40 yıllık sanat hayatınızda LGBT’nin etkisi nedir? LGBT bireylerin sanat kariyerinize sizce ne gibi destekleri olmuştur?

Ben kariyeri çok umursamam ama insan olarak nasıl etkilendiğim değerli, çok değerli. 

O renklilik ve o dışlanmışlığa karşı güleryüzlü direniş; zeka yüklü mizahın gücü…

İnsanları yönelimleri üzerinden yargılayıp acı çektiren zihniyete karşı dik duruşları ve onurlu kimlik mücadeleleri…Kabul görenler için daha kolay olan hayat yolculuğunda dışlanmaya, reddedilmeye, hayatlarına kast edilmesine rağmen, çok daha büyük zorluklardan, çok daha örseleyici acılardan büyük bir dirayetle geçişlerine hayranlık besliyorum.

En güzel cümleyi, kendilerini aşağılamak için kullanılan bir kelimeyi tuzla buz ederek onlar kurdular, daha ne olsun: Velevki ibneyiz…

“Eşcinsellerle beni birleştiren, belki inandığımız konuların üzerine, aynı gözü karalık ve cesaretle yürüten isyancı ruhlarımızdır…”

Özgürlük ve aşkı bu kadar güzel yansıtabildiğinizden eşcinseller için yeriniz her zaman ayrı olmuştur. Peki sizce “Sezen Aksu” neden bir gey ikonu?

Gey ikonu olduğumu bile bilmiyordum. Belki inandığımız konuların üzerine, aynı gözü karalık ve cesaretle yürüten isyancı ruhlarımızdır bizi birleştiren.

Sezen Aksu, Türkiye’de yaşayan bütün jenerasyonlara etki etmiş bir isim. 40 yıl boyunca ülkenin bütün değişim sürecini birebir yaşamış bir kimliksiniz. Sizce önümüzdeki 40 yıl içerisinde Türkiye’yi neler bekliyor?

Hayat ileriye akar, gerçi hızını kestirmek pek mümkün değil. Değişim ve dönüşüm insanlık tarihinin kaçınılmazı. Umarım daha az zaman kaybederiz.

Sezen Aksu'dan sıradışı bir röportaj
Konular Röportaj