Sibirya kışı geliyor!

İklim uzmanı Cohen’in 17 yıllık çalışmasına göre, Sibirya’ya ne kadar çok kar yağarsa, dünyaya kış o kadar erken geliyor. Yani bu kış, Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’yı karakış bekliyor.

Sibirya kışı geliyor!
Sabah'ta yer alan habere göre ABD'de hava tahminleri yapan iklim uzmanı Judah Cohen, 17 yıllık teorisinden yola çıkarak uzun ve soğuk geçecek bir kışın kapıda olduğunu öne sürdü. Massachusetts Teknik Üniversitesi'nde araştırmalarını yürüten Cohen, Sibirya bölgesine ne kadar çok kar yağarsa dünyaya kışın o kadar erken geleceğini savunuyor.

ARALIK ÇETİN GEÇECEK

Cohen, normalde şubatta başlaması beklenen dondurucu hava akımının bu yıl aralıkta başta Kuzey Amerika olmak üzere Avrupa ve Asya'da da kendini göstereceğini söyledi. Cohen'e göre küresel ısınma Kuzey Buz Denizi'ndeki buzları eritiyor. Bu erime sonucunde atmosfere daha fazla nem salınıyor.

Bu nem yüzünden Sibirya'ya daha fazla kar yağıyor. Sibirya'nın karla kaplanması, yer yüzüne gelen Güneş ışınlarının, gökyüzüne daha fazla yansıması anlamına geliyor. Bu yansıma da kutuplardaki soğuk havayı tutan "Polar vortex" (kutup kapıları) adlı iklim sisteminin, soğuk havayı serbest bırakmasına neden oluyor.

Bu da tıpkı bir derin dondurucunun kapısının açılması gibi soğuk havaları dünya üzerine gönderiyor.