Sıcak su dost mu düşman mı?..

Uzun bir günün ardından güzel sıcak bir duş gibisi yoktur. Bu duygunun arayışı gün boyu içimizdedir. Temizlik rahatlatıcı ve uyarıcı oluyor düşüncesi ...

Sıcak su dost mu düşman mı?..
Sıcak su bize dost değil
 

Uzun bir günün ardından güzel sıcak bir duş gibisi yoktur. Bu duygunun arayışı gün boyu içimizdedir. Temizlik rahatlatıcı ve uyarıcı oluyor düşüncesi “YANLIŞTIR”.

Yoğun buharla alacağınız duşun cildinizi nemlendirdiğine inanabilirsiniz. Ancak uzun duşlar, özellikle de sıcak suyla ise aslında tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Sıcak su cildinizi ve saçlarınızı kurutmaktadır. Çok sıcak su ise cildinizi yakma ve kalıcı hasara neden olabilir. Sıcak su kaslarınız boyunca yağlarınızı azaltacağından cildinizde şeritler halinde tahrişe sebep olmaktadır. Cildin en yüzeysel katmanları yüksek yağ konsantrasyonu olan bölümlerden oluşur. Bu katmanlar ve hücreler cildin nemini koruyan adeta mühürlerdir. Sürekli olarak yağlar ve yağlı maddeler üretirler. Sıcak su da tıpkı soğuk, kuru hava aşırı ovma ve peeling gibi ciltte bazen istenmeden verilen hasarların sebebidir.

Cilt yüzeyindeki doğal yağların çoğu vücut özsuyu ile oluşmaktadır. Ve 36,5 dereceyle termoste edilmiştir. Sıcak su vücudumuz üzerindeki koruyucu mantonun dayanabilmesi yıkanacağımız suyun sıcaklığına bağlıdır. Gözle görülemeyen elle hissedilemeyen bu manto dış etkenlerden hasar alınmasını engellemektedir. Yıpratıldığında deri bu örtüyü yapmak için çalışır. Düzenli krem kullanımı uygulama alışkanlığı varsa her gün duş alınmasında sakınca yoktur. Katlanma meydana gelen bölgeler kasıklar, arka kalça kenarları, koltuk altı bölgeleri ya da boyun bölgesi dikkat edilmesi gereken yerlerdir. Deri bütünlüğünün bozulması mantar hastalığı, ve enfeksiyon riskini artırmaktadır.

Erkeklerde olsun kadınlarda olsun farklı kıllanma bölgeleri vardır. Burada oluşacak bakteri oluşumları olmaması için kıl temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.

Çok sıcak suyla yıkanma, kaplıca tedavilerinde bile dolaşım bozukluğu olan kimselere önerilmez. Em ideal su sıcaklığı 36 – 37 derecedir bu da insan eli ayasıyla çok rahat tespit edilebilir. Banyo sonrasında nemlendirici vücut krem mutlaka kullanılmalıdır.

Şevval ÖZÇELİK /  www.sevvalozcelik.com 
Konular Kadın / Bakım