Soğuk havalar kulunç ağrısını tetikliyor

Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Binnet'e göre, kulunç bölgenizdeki ağrıların nedeni soğuk havalar olabilir.

Soğuk havalar kulunç ağrısını tetikliyor
Akşam'da yer alan habere göre yaz sıcakları kasları gevşetirken, kış soğukları kasların daha çok kasılmasına neden oluyor. Bu kasılmalardan en çok etkilenen bölgelerden biri, halk arasında ‘kulunç’ olarak bilinen sırtın üst bölgesindeki kaslar. Bu bölgedeki kaslar soğuk havayla birlikte eski elastikiyetini kaybederek sertleşebiliyor. Böylece kendisi ve çevresindeki kasların hareketleri son derece ağrılı oluyor. Oysa kış aylarında bu kasları daha iyi koruyarak ağrıların önüne geçebilirsiniz.

OFİS ÇALIŞANLARINDA GÖRÜLÜYOR

Tıbbi adı 'fibromiyalji’ olan kulunç ağrısı, sırt bölgesinde, boynun arka kısmında olabileceği gibi, daha yaygın bir bölgede hissedilebiliyor. Kulunç ağrısı, yaşa ve cinsiyete bağlı olmadan, daha sık ofis çalışanlarında sürekli oturma pozisyonuna bağlı olarak ortaya çıkıyor. Ayrıca bu kasları aşırı ve kötü kullanan ve oturma pozisyonu bozuk olan herkes risk altında bulunuyor.

EGZERSİZ İŞE YARIYOR

Kulunç ağrılarıyla karşılaşmamak için sabahları yapılacak birkaç basit germe egzersizi işi oldukça işe yarıyor. Bacaklarla yapılan germe veya esneme egzersizleri kasların uzamasını sağlayarak hareketlere uyumu kolaylaştırıyor. Aynı şekilde sırt bölgesinde her iki kürek kemiğini geriye doğru çekerek gerçekleştirilecek esneme hareketleri de çok faydalı. Bu hareketi sabahları 5 kez 30 saniye gibi kısa bir süre yapmak bile kulunç ağrısına karşı etkili. Gün içinde her iki saatte bir oturur pozisyondayken hafif doğrulup yine kürek kemiklerini geriye çekerek bu egzersizi tekrarlayabilirsiniz.

KAS GEVŞETİCİLER, AĞRI KESİCİLER

Kulunç ağrısının teşhisinde hasta şikayetleri yol gösterici bir özellik taşıyor. Ayrıca klinik muayene yapıldıktan sonra hastalığın tanısı rahatlıkla konuyor. Kulunç teşhisi konulduysa ağrılı bölgelere yapılan sıcak uygulamalarla sertleşmiş kasların yumuşatılması amaçlanıyor. Kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlar ise, şikâyetlerin azalmasına yardımcı oluyor. Ayrıca manuel terapiyle (elle yapılan fizik tedavi) kaslardaki sertleşme en aza indirgenebiliyor.