Soğuk kış günlerinde ne yemeliyiz?

Soğuk kış günlerinde, hastalanmamak için ilk yaptığımız şey giydiklerimize özen göstermek. Halbuki sadece bazı besinleri tüketerek dahi vücudumuzu soğuk havanın getirdiği etkilerden korumamız mümkün.

Soğuk kış günlerinde ne yemeliyiz?
Akşam'da yer alan habere göre kış aylarında hangi besinleri tüketmemiz gerektiğini İstanbul Bilgi Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Dilistan Shipman anlattı…

Shipman, ”Soğuk kış aylarında, sıcak bir şey yemek ya da içmek bizim de daha sıcak hissetmemizi sağlar. Fırın makarnalar, kişler, fırından yeni çıkmış taze ekmekler, yahniler, çorbalar özellikle kış aylarının tatmin edici lezzetleri arasında yer alır. Evde pişirilen sıcacık yemekler mutfakla birlikte tüm evin birden sıcacık olmasını sağlar.” diyor. Shipman’a göre kış aylarında vücudumuzu koruyacak besinler ise: Pancar, havuç ve turp… Bu tür kök sebzeleri soğuğa karşı oldukça dayanıklılık göstereceğini de belirtiyor.

“Ayrıca yine kış aylarında düzenli tüketilen badem ve ceviz de aktif olarak sinir sistemine, insülin hassasiyetinin düzenlenmesine ve sonuç olarak da sağlıklı bir kalp ve bedene sahip olmanıza katkıda bulunur. Bu besinleri, ayrı ayrı yemek yerine hepsini karıştırıp biraz da kayısı ekleyip bir arada da tüketilebilir.”