Şok eden 'böcek' iddiası!..

Emniyet içinde yürütülen ‘paralel’ operasyonun 1.5 yıllık takip sonunda başlatıldığı ortaya çıktı. İddialara göre suçlanan polisler İstanbul Organize ve istihbarat şubelerine ‘böcek’ yerleştirerek dinleme yaptı.

Şok eden 'böcek' iddiası!..
Milliyet'ten Esra Alus'un haberine göre Emniyet mensuplarına yönelik İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından yürütülen soruşturmanın 1,5 yıllık incelemenin sonucu açıldığı belirtildi. Polislere yönetilen suçlamalar arasında Organize ve İstihbarat şubalerine “böcek” konularak ortam dinlenmesi yapılması da var. 

Polisler hakkındaki soruşturmaya konu gelişme 18 Aralık 2014 tarihinde göreve başlayan polislerin kameraların iki kez birer saatlik kapatıldığını tespit etmesi üzerine başladı. Elektrik kesintisinin dağıtım şirketi ve Jeneratör sisteminden sorumlu şirketten kaynaklanmadığının belirlenmesi üzerine yapılan incelemede Organize Şube’nin takibini yaptığı, aralarında 17-25 Aralık soruşturmasının da bulunduğu dosyaların delillerini içinde barındıran bilgisayarın hard diskinin alınarak yerine yenisinin konulduğu tespit edildi. Emniyet içinde yapılan araştırmada şubeden gönderilen polislerin, bilgisayar sistemlerindeki silme işlemlerini görevde kalan tanıdıklarına verdikleri, bu polislerin de silme işlemine devam ettikleri tespit edildi. Yok edilen 34 çok önemli soruşturma dosyasına ilişkin emniyette 16 aydır çalışma yürütüldüğü ifade edildi.

Cep telefonuna virüs

Gözaltındaki polislere yöneltilen “siyasi casusluk” iddiasının temelinde ise 18 Aralık 2014’te göreve gelen Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü’ne devlet tarafından verilen cep telefonunu dinlemek üzere program atılması olduğu ortaya çıktı. Bu girişimin ise sonuçsuz kaldığı, şüphelilerin programı etkin hale getirmeyi başaramadıkları da öğrenildi. 

Bir diğer suçlama ise Organize Şube’de ortam dinlemesi yapılması. Edinilen bilgiye göre Kasım 2013’te İstihbarat Şube’de görevli başkomiser ve komiser 3 polis, yardımcı istihbarat elemanlarının ücretlerinin ödenmeyerek zimmet suçunun işlendiği, amirlerin bu konuya göz yumduğu iddiasında bulundu. Polislerin savcılığa verdikleri ifade doğrultusunda Kasım sonunda İstihbarat ve Organize şubelerindeki polisler hakkında 3 ay süreyle dinleme kararı alındı. Ayrıca Organize ve İstihbarat şubelerine de “böcek” konularak ortam dinlemesi de yapıldı.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç’in telefonlarını dinleyebilmek için karar talep raporu yazıldığı ancak bunun işleme konulmadığı da emniyetteki inceleme sırasında bulunan dosyalarda ortaya çıktı. 18 Aralık’ta emniyet kadrolarında değişiklik yapılınca ilgili müdürlere haber verilmeksizin şubeden çıkarılan evraklar ise savcılığa götürüldü. Dinleme kararı verilen soruşturmayla ilgili olarak ise savcılık geçtiğimiz günlerde takipsizlik kararı verdi. Karara şüpheli polisler itiraz etti ancak itiraz yerinde bulunmadı  karar kesinleşti.