Soma faciasında 'rapor skandalı' iddiası!..

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasıyla ilgili bilirkişi raporunun ‘siyasilere dokunuyor’ diye gizlendiğini ileri sürdü..

Soma faciasında 'rapor skandalı' iddiası!..
Bugün'de yer alan habere göre Soma’da 301 işçiye mezar olan maden faciasının ardından hazırlanan bilirkişi raporu ile ilgili çarpıcı bir iddia Meclis gündemine taşındı. CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, bilirkişi raporunun henüz yazılmadığı bilgisinin yalanlayarak, yetkililerce gizlendiğini ileri sürdü.

Özel, raporda değişiklik yapılmasının talep edildiğini, bilirkişi heyetinin söz konusu değişiklikleri yapmadan raporu 5 Eylül’de ilgili makama teslim ettiğini iddia etti.

RAPOR TESLİM EDİLDİ

Soma faciasının ardından yargılamanın hâlâ başlamamasına gerekçe gösterilen bilirkişi raporunun, iki hafta önce teslim edildiği ortaya çıktı. Konuyla ilgili iddiaları bir soru önergesiyle gündeme getiren CHP’li Özel, bilirkişi heyetinin faciadan 4 gün sonra madene inip ön raporunu hazırladığını, 2 ay sonra da ocağa yeniden incelemeye giderek, raporu yazma aşamasına geçtiğini kaydetti.

126 SAYFA

Özel verdiği önergede konuya ilişkin iddiaları şöyle anlattı:“Bilirkişi heyeti 126 sayfadan ve 20 sonuç maddesinden oluşan raporunu adli tatil başlamadan yani 20 Temmuz 2014’ten önce sunmak istemiş ancak raporun ilgili mercilerce Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce siyasi sonuçlar doğurabileceği düşüncesiyle seçimlerden sonraki tarihe getirilmesi talep edilmiş.  Seçimlerin ardından heyet tarafından rapor 18 Ağustos 2014’te sunulmuş. 

Bu sefer de raporun siyasi kişiler için de sorumluluk doğurduğu, faciadan hükümetin maden ve özelleştirme politikasını sorumlu tutmasından dolayı raporun sadece hukuki değil siyasi sonuçlar da doğurabileceği, AİHM’e açılabilecek davalarda Türkiye’yi zor durumda bırakabileceği gerekçesiyle bazı maddelerde düzeltme, bazı maddelerin ise rapordan çıkarılması istenmiş. 

Bilirkişiler raporu değişiklikleri yapmadan, 5 Eylül 2014’te bu kez evrak kayıttan geçirerek ilgili makama teslim etmiş. Ancak kamuoyuna raporun hâlâ teslim edilmediği lanse edilmektedir.”


'SÜMEN ALTI EDİLİYOR'

Raporun sümen altı edilmek istendiği apaçık ortadadır ifadesini kullanan Özel, “Derhal sorumlular hakkında işlemler yapılmalı. Siyasiler, 301 canımızın yitip gitmesine neden olan facianın daha fazla karartılmaması için davanın üzerinden elini çekmelidir” dedi. Önergede Bakan Bozdağ’a “Bilirkişi heyeti raporu savcılığa ne zaman teslim etmiştir?”, “ Raporun resmi evrak kayıt tarihi nedir?” gibi kilit sorular soruldu.