Sonbaharda yenilenin

Yaz aylarında güneş ışınları, deniz tuzu, havuz kloruyla kuruyan derimiz sonbaharın gelmesiyle matlaşmaya ve sağlıksız görünmeye başladı. Peki, ne yapmalıyız?

Sonbaharda yenilenin
Akşam'dan Aysun Yıldız Güngör'ün haberine göre Verde Sağlıklı Yaşam Enstitüsü’nden Dermatoloji Uzmanı Dr. Fügen Erdoğan Çekin, sonbaharda cilt, saç, el ve ayak bakımını anlattı.

Sonbaharın gelmesiylesıcaklıktaki ani düşmeler ve yükselmelerle sıcaklık anormalliklerinin yaşanması derinin savunma mekanizmalarını zayıflatıyor. Sonbahar ayları derimizi kış dönemine hazırlamamız için bir fırsat dönemidir. Yaz aylarında cilt kızarır, soyulur ve hasarlanır. Yaz sonunda cilt daha kaba ve cansızdır. Güneşin bronzlaştırıcı etkisi ciltte yalancı bir örtü oluşturmakta ve cilt rengi açılırken lekelenmeler; hasarlar da ortaya çıkmakta. Bronzluk azalmaya başladığında oluşan sarımtırak görüntüyle  beraber lekeler ve ciltteki tahribat da gün yüzüne çıkmaya başlıyor. Buna sivilce meyilli ciltlerde yoğun sivilcelenme de eşlik eder. Bundan dolayı cilt onarımına başlamadan mutlaka bir dermatolog hekime görünmekte fayda var. Hekimin yönlendirmesiyle gerçekleşecek bakım ve tedavi süreci en iyi sonucu almanızı sağlayacak.

UYGUN NEMLENDİRİCİ ÖNEMLİ

Yazın sıcak ve güneş etkisiyle, sonbaharda hava anormallikleri nedeniyle derinin bozulan bu fonksiyonlarını yerine getirmek deriye uygun nemlendiricilerle deriyi nemlendirmekle sağlanabilir. Doğru ürünlerle derimizi temizlemezsek, uygun olmayan kozmetikler kullanırsak ya da yağ içeriği cildimize fazla gelen güneş koruyucular kullanırsak gözeneklerimiz kapanabilir, siyah noktalar, sivilceler ya da yağ butonları oluşabilir. Son yıllarda güneş koruyucuların kullanımı yaygınlaştı. İnsanlar güneşten korunmaya özen göstermeye başladı. Gündüz kullanılan nemlendiriciler yerini güneş koruyuculara bıraktı. Güneşten korunurken cildin de yenilenmesini sağlamak ideal bir yaklaşım.

ANTİOKSİDAN KULLANIN

Cilt bakımında ilk aşama iyi bir temizliktir. Cildi kurutmayan ve yağ dengesini bozmayan bir temizleyici yeterlidir. Özellikle yaz sonu cilde uygun peelinglerin düzenli kullanımıyla sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz. Peeling sonrası kullanılan maskeler cildin onarımına yardım ederken aynı zamanda kaybolan nemi de cilde kazandırıyor. Cilt özellikle kendini gece yenilemekte. Gece kullanılan nemlendiricilerin de seçimi önemli. Bu dönemde özellikle C vitamini, yeşil çay özleri,E vitamini gibi antioksidan özelliği güçlü ürünlerin kullanımı gerekmekte. Doğru nemlendirici seçimiyle yaz aylarında zarar görmüş cilt kendini yenilerken soğuk kış günlerine de hazırlanmakta.

LEKELENMELERE DİKKAT!

Son yıllarda güneş ışınlarına sık maruziyet ciltte kalıcı ve geçici lekelenmelere neden olmaktadır. Leke tedavisinde leke açıcı ürünlerle birlikte lazer tedavileri, peelingler, mezoterapi yöntemleri kullanılmakta. Bu tedaviler genellikle sonbaharda başlayıp kış aylarında tamamlanmakta.

EL VE AYAK BAKIMI

Yaz aylarında el ve ayaklarda kurumalar, nem kayıpları ve sertleşmiş el ve ayaklara sık rastlanmakta. Vücuda yapılan peelingler de kol ve bacaklardaki pürüzleri gidermekte ve cildi nemlendirmekte.

SAÇLARINIZA NAZİK DAVRANIN

Yazın aşırı terleme, deniz, havuz ve güneş nedeniyle saçlar yıpranır. Saçlarda kırılma ve renklerde bozulma olur. Sonbahardasaç köklerinde yenilenmeye bağlı dökülmeler görülür. Saçların kısaltılmasının yanı sıra keratin bakımları da önemlidir. B1, B5, keratin ve aminoasit içeren kapsüllerle de destek tedavisi saçları güçlendirir. Saç köklerinin susuzluk yaşamasını önlemek için yeterli su içmeye de özen gösterilmeli. Fön, maşa gibi yıpranmayı artıran uygulamalardan kaçınılmalı. Sağlıklı saç için saç mezoterarisi ve saça PRP yöntemini de denenebilir. Bunun yanında saçlarınızı korumak için; düzgün ve dengeli beslenin. Saçlarınıza nazik davranın. Doğal olarak kurumasına izin verin.

LEKELERDEN KURTULUN

Doktor kontrolünde yapılan işlemler de özellikle güneşin neden olduğu yaşlanmayı geriye döndürmekte önemli. Yılda 2 kez yapılan vitamin içerikli mezoterapiler özellikle cilt bakımının hemen arkasından yapıldığında çok faydalıdır. Yaz ayları sırasında beliren ya da artan cilt lekeleri için de tedavi başlanabilmekte. Güneş koruyucuların düzenli kullanımına ek olarak profesyonel doktor peelingleri, leke mezoterapileri ve lazer işlemleriyle lekelerden kurtulmak mümkündür.
Konular Kadın / Bakım