Stresin düşmanı beyin

Stres, insanoğlunun en büyük düşmanıysa insan beyni de strese karşı bir numaralı koruyucu. Nefes egzersizi, hipotalamus desteği gibi fizyolojik destekler olmasa stresle baş etmek çok daha zor olabilirdi.

Stresin düşmanı beyin
NEFES ALIP VERMENİN ÖNEMİ

Akşam'ın haberine göre
siz muhtemelen farkına varmayacaksınız ama yaptığınız bu basit nefes hareketi kalp atışınızı yavaşlatacak. Hemen panik yapmayın çünkü tekrar nefes almaya başladığınızda kalp ritminiz hızlanmaya başlayacak. Kalp ritmindeki bu iniş çıkış aslında kalbinizle beyniniz arasındaki sağlıklı iletişimin bir göstergesi. Döngü şöyle olacak; nefes verişimiz bir mesaj olarak kalbinize ulaşacak ve stresinizi hafifleterek daha yumuşak atışlar olarak size geri dönecek. Nefes alıp verme stresi azaltan en önemli egzersizlerden biri. Bunu her yaptığınızda beyin; akciğerinize, kalbinize giden kasların rahatlaması yönünde bir sinyal veriyor çünkü. Her nefes alışınızda bu sinyal azalıyor ve kalbiniz daha hızlı atmaya başlıyor; nefes verişinizdeyse yavaşlamaya. Bu ritim kalbinizin ömrünü uzatıyor. Düzenli nefes alışverişi yapmak kalbin en büyük düşmanlarından stresi azaltmanın en basit yollarından biri. Öyleyse unutmadan şimdi nefes alın. Şimdi verin. 

TELEVİZYON SEYRETME EGZERSİZ YAP

Strese karşı kuvvetlenmemiz ve bizi sakinleştirmek için çalışan birtakım reaksiyonlar içimizde olup bitiyor. Ne var ki dış dünyaya açık bir şekilde yaşadığımız için, kendi sistemimiz bile dış etkenlerle baş etmek için desteğe ihtiyaç duyuyor. Kimi zaman biyolojik ihtiyaçlarınızı erteleyebilir ve hatta reddetme noktasına gelebiliriz. Ancak problemlerin kaynağına inmedikçe stresten kaçış günümüz dünyasında pek de mümkün görünmüyor. Yapılan araştırmalara göre stresten uzaklaşmak için sadece televizyon karşısında vakit geçirmek doğru değil. Egzersiz yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi es geçmemek gerekiyor. İş dışında gündelik hayatta yoğun telefon ve elektronik posta trafiği içinde boğulmak da başka stres tetikleyici unsurlar arasında yer alıyor.

Stresi en aza indirmenin birkaç yolu:

SOLUK ALIP VER

Düzenli ve yavaş soluk alıp vermek beyninize tehlikelerden uzak ve güvende olduğunuzun sinyalini yollar. Aynı zamanda kalbinizi rahatlatır, kan basıncını dengeler ve kan dolaşımındaki artıkları uzaklaştırır.

EN İYİ ÇÖZÜM TATİL

Her gün yaşadığınız rutinden, işten, susmayan telefonlardan, elektronik posta trafiğinden uzaklaşmak her zaman iyi bir çözüm.

YAKIN ARKADAŞLAR İYİ GELİR

Sosyal ilişkileri stresin yarattığı psikolojik yıkımı azaltır. En az iki yakın arkadaşın faydası uzun vadede görülecektir.

İŞİNİZİ SEVMEYE ÇALIŞIN!

Belki zor bir öneri ama ya yaptığınız işi sevmeye çalışın ya da en azından yaptığınız işinize bir anlam veremiyorsanız bari kalan zamanlarda seveceğiniz ve kendinizi iyi hissedebileceğiniz bir uğraş bulun.