Suriyeliler için tarihi eve dönüş projesi

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'dünya beşten büyüktür' sözleri ile Suriye'de yaşanan insanlık dramına karşı yürüttüğü mücadele sonuç verdi.

Suriyeliler için tarihi eve dönüş projesi
Sabah Gazetesi'nden Tülay Canbolat'ın haberine göre Fırat Kalkanı ve Zeytindalı operasyonları ile huzura kavuşan güvenli bölgelere geri dönüşler başladı. İçişleri Bakanlığı ile Afat ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) birimlerinin koordinasyonu ve yerel yönetimlerin organizasyonu ile 81 ilde yaşayan Suriyeliler evlerine dönüyor. Türkiye yol harçlığını dahi verdiği Suriyeliler'e refakat etmekle kalmıyor, her tür ihtiyaçlarını da gideriyor.

Birkaç ay önce başlatılan ve çığ gibi büyüyen 'eve dönüş' seferleri için Bakanlık ilk etapta yerel yönetimler aracılığıyla başvuru alıyor.

250 BİN KİŞİ DÖNDÜ BİLE

Başvurusu işleme alınan Suriyeliler önce "Suça karışmış mı" şeklinde güvenlik soruşturmasından geçiriliyor. Bakanlık gerekli incelemelerden sonra geri dönüş için 'olur' veriyor.

Bu sırada Bakanlık, dönmek isteyen Suriyeli'nin evinin raporunu çıkarıyor. "Eviniz onarılmış, dönmenizde mani yoktur" bilgisi paylaşılıyor.

Eve dönüş projesinde rekor ise 3 bin 500 Suriyeli'yi evine ulaştıran İstanbul Esenyurt Belediyesi'nde. Evine dönüne Suriyeli sayısı ise 250 bin 700 kişiyi buldu. Pekçok kişi de sırada...