'Susuzluk' İstanbul'u tehdit ediyor mu?

Kurak geçen yaz dönemi, İstanbul’da susuzluk sorununu gündemden düşürmüyor. Haftasonu etkili olan sağanak yağmur ile birlikte pek çok ilçe ciddi şekilde yağış aldı.

'Susuzluk' İstanbul'u tehdit ediyor mu?
CİHAN'ın haberine göre İSKİ’nin günlük olarak açıkladığı verilerde, İstanbul barajlarındaki doluluk oranları tehlike çanları çalmaya devam ediyor. Verilere göre İstanbul’un kalan su miktarı 174 milyon 449 bin metreküpe, barajların doluluk oranı ise % 20,08’e kadar düştü.

Susuzluk tehditi altında yaşayan İstanbul’a adeta hayat veren yağmur kentin pek çok noktasında etkili oldu. Büyükşehir Belediyesi’nin yağmur ve etkilerine ilişkin verdiği bilgilere göre, yağışın İstanbul’da geniş bir alanda etkili olduğu ve yerleşim yerleri dışında içme suyu sağlayan barajların havzalarında da etkili olduğu belirtildi. İstanbul’un içme suyunda can damarı olan Terkos, Sazlıdere, Alibey, Elmalı ve Ömerli barajlarının havzalarını etkisi altına alan yağışın ortalama olarak metrekareye 60-70 kilogram yağış bıraktığı kaydedildi.

Açıklamada Küçükçekmece’ye 60, İkitelli'ye 57, Kadıköy’de metrekareye 42 kilogram yağış düştüğü belirtildi. Ancak paylaşılan veriler İstanbul’daki içme suyu potansiyeline hiç yansımadı. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) verileri yağışların barajlara adeta hiç uğramadığı sonucunu ortaya çıkardı. Çünkü idarenin açıkladığı verilere göre İstanbul'daki barajların doluluk oranı düşmeye devam ediyor.

İSKİ’nin paylaştığı su verilerine göre dün itibariyle İstanbul’a 2 milyon 726 bin 136 metreküp su verildi. Bir önceki güne göre 43 bin 836 metreküp daha fazla su tüketilen İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı yüzde 20.08’e düştü. İstanbul’un kalan su miktarı ise 174 milyon 449 bin metreküp olarak açıklandı. Metrekare bazında ve baraj havzalarında ciddi yağış gerçekleştiği belirtilirken, barajlardaki doluluk oranı ve eldeki su miktarının artmak bir yana sürekli azalması dikkat çekti.