Taksim çilesinin 43 günlük bilançosu!..

Taksim Yayalaştırma Projesi çalışmalarında 43 gün geride kaldı..

Taksim çilesinin 43 günlük bilançosu!..

Bu süre zarfında 45 bin metreküp hafriyat çıkarıldı. Kazılar arkeologlar eşliğinde sürüyor, İSKİ ve İGDAŞ’ın altyapı çalışmaları 25 Aralık’ta tamamlanacak...

TAKSİM’in yayalaştırılmasıyla ilgili 5 Kasım’da başlayan kazı çalışmalarında 43. gün tamamlandı.

Peki bu süre zarfında neler yapıldı? Çalışmaları yürüten İstanbul Büyükşehir Fen İşleri Dairesi Başkanlığı-Altyapı Hizmetleri Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Cumhuriyet Caddesi’nin Tarlabaşı Bulvarı’ndaki otoparktan, Elmadağ Divan Oteli önüne kadar olan 400 metrelik kısmının trafiğe kapatılmasıyla başlanan kazı çalışmalarında, şu ana kadar altyapı çalışmaları dahil 45 bin metreküp hafriyat çıkartıldı. Halihazırda altyapı deplase (boruların yer değiştirmesi) çalışmaları sürüyor. İGDAŞ ve İSKİ deplase çalışmaları 25 Aralık’ta tamamlanacak.

TARİHİ ESERE RASTLANMADI

Telekom ve BEDAŞ deplase çalışmalarının ise ocak ayı sonunda tamamlanması bekleniyor. Projeyle ilgili çalışmalarda aksama olmadığını, çalışmaların arkeologlar denetiminde devam ettiğini belirten yetkililer, kazılarda tarihi eser niteliğinde herhangi bir bulguya rastlanmadığını kaydetti ve şu bilgileri verdi: “Vatandaşların olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için önlemler alındı. Ayrıca, yaya ulaşımı için üstgeçit yapıldı. Taksim Meydan Düzenleme İnşaatı alanında yaya sirkülasyonunun rahatlatılması için, Talimhane tarafında Şehit Muhtar Bey Caddesi bitiminden şantiye sahası üzerinden geçerek Atatürk Anıtı’na kadar uzanan, 75 metre uzunluğunda 5 metre genişliğinde, çelikten bir yaya yolu imal edilerek halkımızın hizmetine açılmıştır.”

Vatandaş haklı ama biraz sabır...

TAKSİM Meydanı Düzenleme İnşaatı” ihalesini 51 milyon 555 bin 370 lira teklifle üstlenen Kalyon İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu, ilk kazma vurulduğu günden bu yana yaşananları şöyle değerlendirdi. “Yayaların meydana ulaşımını kapattığımız gün, bariyerler kırıldı, protestolar oldu. İçimden hep şunu dedim: ‘Vatandaş haklı, ama biraz sabır.’ Yaya köprüsü en başından beri projenin bir parçasıydı ancak inşaat başlamadan kuramazdık. Bizi en çok altyapı çalışmaları zorluyor. Arkeoloji müzesinden yetkililer çalışmalara eşlik ediyor. İnşaat alanında 250 personelimiz 7/24 çalışıyor. Ben de geceleri denetime çıkıyorum. Önceliğim vatandaşın ve çalışanımın can güvenliği."

Ahmet Cirik - Ezgi Evcil /HABERTÜRK İNTERNET SİTESİ