Tarihi geçmiş tavuğu alıp döner yapıyorlar!

Türk Veteriner Hekimler Birliği Başkanı Gözet, “Tavuk döneri 10 liradan aşağı satandan yemeyin, sağlığınızdan olmayın. Zincir marketlerden tarihi geçmiş 15 liralık tavuğu 5 liraya alıp hangi vicdanla yediriyorsunuz?” dedi.

Tarihi geçmiş tavuğu alıp döner yapıyorlar!
Vatan'ın haberine göre Türk Veteriner Hekimler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Talat Gözet, tavuk dönerin, tavuğun but ve göğüs kısımlarından yapılması, içine denetimleri yapılmış ürünlerin belirlenen oranlarda konulması gerektiğini ifade eden Gözet, tavuğun dışarıyla teması az olan bir alanda pişirilmesi gerektiğini bildirdi. Gözet, şöyle devam etti:

"Isı derecesi pişirilme sürecinde eşit olmalı ve tavuğun dış kısmı kadar içi de pişmeli. Döner ustasının elinde devamlı hijyenik eldivenler, başında bandanalar olmalı, kesim sırasında kullanılan döner bıçakları, kaşıklar, gramaj ölçen tartılar devamlı temiz tutulmalı. Döner satılan dükkanda mutlaka Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından alınan belgeler, belediyenin vermiş olduğu ruhsatlar müşterinin göreceği şekilde konumlandırılmalı."

Yiyorsanız dükkana göz atın

Gözet, tavuk döneri yiyecek kişilerin, bu ürünün satıldığı dükkanın, seyyar tezgahın temizliğine, hijyenine dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Dükkanın resmi tabela belgelerini göz ucuyla da olsa incelemeli ve en önemlisi o dönerin ham maddesi olan tavuğun hangi marka olduğunu ve nereden temin edildiğini sormalı. Tüm bunlar yapıldıktan sonra o dönerden zehirlenen, hastanelik olan bir kişi olursa o işi orada bırakmayacak. Burada iş vatandaşımıza düşüyor, bir yanlışı gördüğü anda ilgili kurumlara şikayetlerini yapacaklar. Devletimiz de gelip gerekli müdahaleyi yapacak” diye konuştu.

Zincir market 5 liraya satıyor

Gözet, “Zincir marketlerde tüketim tarihi sona ermek üzere olan ve raflardan kaldırılan tavukların bu tür tavuk dönercilere ucuza satılarak döner yapıldığını da duyuyoruz. Tarihi geçmiş 15 liralık tavuğu 5 liraya alarak vatandaşa hangi vicdanla yediriyorsun? Bu tür şeyler merdiven altı imalathanelerde oluyor” ifadesini kullandı.

İşte tavuk döner maliyeti

Bugün tavuğun göğüs ve but kısımlarının kilosu 17-18 lira.

100 gram tavuk döner için 200 gram gerçek tavuk göğsü veya butu kullanılmalı. Bu da 3-3,5 lira demek.

Ekmeği, yanında verilen domatesi, salatası.

- Dükkan kirası, işçi maliyeti, gaz parası, su parası, telefon ücreti, temizlik parası, işletme vergisi.

- 7-8 liradan aşağı mal edilemez. 8 lira maliyeti olan bir yemeği size 5 liraya satamaz.

- Okul yakınlarında, iş yeri çevrelerinde, gelir düzeyi düşük olan semtlerde 4 liraya tavuk döner satıyorlar ve bunun yanında ayranı da bedava veriyorlar.