Tarihi miras Marmaray kazısında ortaya çıktı!..

İstanbul Valisi Mutlu, Marmaray kazısında bin 508 adet ayak izine ve yeni bulgulara ulaştıklarını açıkladı...

Tarihi miras Marmaray kazısında ortaya çıktı!..

İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, ’’İstanbul’da halen sürdürülmekte olan Marmaray -metro çalışmaları vesilesiyle Yenikapı civarında ulaşmış olduğumuz arkeolojik alan ve bu alanda yapılan çalışmalar bin 508 adet ayak iziyle bizi karşılaştırdı. Tarihi ayak izlerini bizzat görebilme ve resmedilme imkanına ulaştık’’ dedi.

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), Uluslararası Anıtlar Sitler Konseyi Risklere Hazırlık Komitesi (ICOMOS-ICORP) ve İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi İstanbul Proje Koordinasyon Birimi (İPKB) ortaklığıyla gerçekleştirilen ’’Risk durumlarında Kültür Mirasının Korunması: Fırsatlar ve Tehditler’’ konulu sempozyum İstanbul’da başladı.

YTÜ Davutpaşa Kampüsü Kongre Merkezi’nde düzenlenen sempozyumun açılışında konuşan Mutlu, İstanbul’un bir tarih ve kültür şehri olduğunu belirtti. 3 bin yıl kadar ve evvelinden başlayan bir tarihe sahip olduğunu söylediğimiz bu şehirde artık 8 bin yıl evveline giden ayak izlerinden söz ettiklerini ifade eden Vali Mutlu, şöyle konuştu:

’’İstanbul’da halen sürdürülmekte olan Marmaray-metro çalışmaları vesilesiyle Yenikapı civarında ulaşmış olduğumuz arkeolojik alan ve bu alanda yapılan çalışmalar bin 508 adet ayak iziyle bizi karşılaştırdı. Tarihi ayak izlerini bizzat görebilme ve resmedilme imkanına ulaştık. Yenikapı’da bugün 8 bin yıl evvel o bölgede yaşayan insanların çocukların ve kadınların, erkeklerin ayak izlerini görebilecek noktadayız. Böylesine önemli tarihsel miras içindeyiz ve güçlü bir mirasa sahibiz. Bu mirasın içinde sadece 8 bin yıllık ayak izleri yok, bu çok yeni olduğu için söylemek istedim.’’

38 bin 292 tescilli tabiat ve kültür varlığının olduğu bir şehirde yaşandığını ifade eden Vali Mutlu, bunlardan 14 bin 258’sinin kamuda 24 bin 34’ünün de sivil yurttaşların elinde olduğunu vurguladı.

36 ülkeden 75 katılımcının sunum yapacağı sempozyum, 17 Kasım tarihlerine kadar devam edecek. Rohit Jigyasu (ICOMOS ICORP Başkanı) ve Dünya Bankası Kentsel Kültür Miras Koordinatörü Anthony Gad Bigio’nun da katıldığı sempozyumda, ’İstanbul Sismik Riskin Azaltılması ve Acil Durum Hazırlık Projesi (ISMEP), Kültür Varlığı Yapılarında Risk Azaltma’’ konusu ele alındı.

BUGÜN İNTERNET SİTESİ