Taylan Kümeli ile zayıflama ve diyet üzerine sohbet..

Taylan Kümeli, 27 yıllık hasta bilgilerini inceleyerek TK 1962 BESİN ATLASI hazırladı. ‘Ağız tadıyla’ kilo verdiren bu sistemin başarısız olma ihtimali olmadığını söyleyen Kümeli, verdiğiniz kiloların geri alınmayacağını da garanti ediyor.

Taylan Kümeli ile zayıflama ve diyet üzerine sohbet..
Zayıflamak insanlığın hiç bitmeyecek bir sorunu... Bu işe biraz paranoyak düşüncelerle yaklaşmak yanlış olmaz sanırım. Sizce zayıflamak üzerine onca yazılıp çizilmesi pazarın kârlı olmasından mı kaynaklanıyor?
Ben en başından beri zayıflamaya, sağlıklı beslenmenin yalnızca küçük bir parçası, bir sonucu olarak baktığım ve mesleğimi aslında zayıflamak-incelmek gibi kavramlarla değil, ‘doğru beslenmek nedir?’ sorusuyla değerlendirdiğim için şu anda mesleğimin sadece zayıflamaya indirgenmesi beni üzüyor.

Zayıflamaya karar veren bir insanın yapmaması gereken şeylerden bahsedebilir misiniz?
Kendi bedenin çok özel olduğunu bilmesi gerekiyor. Açlıkla terbiye olduğu değil, kötü alışkanlıkları ayıkladığı bir süreç olmalı. Kendine uygun besin gruplarını tükettiği; çok çok değil sağlıklı sağlıklı kilo kaybettiği bir süreç olmalı.

Zayıflama üzerine internette karşımıza çıkan her şey faydalı ya da faydasız mıdır? Mesela her lahana suyu içen zayıflayabilir mi?
Bu ürünlerin tamamı kişiden kişiye değişir. İşe yarayıp yaramayacağı yani kişinin o ürünle iyi etkileşime geçebileceğine klinik bulgularınıza bakılarak karar verilebilir.

Yemek yemek, zevk veren hayat neşelerinden biri olduğunu kabul edersek eğer kilolu ve yemeyi seven biri zayıflamaya karar verdiğinde nefis kokan bir dilim kıymalı böreğe ya da ince hamura açılmış fındıklı bir baklavaya ‘hayır’ diyebilmesi zor, herkes için zor.
Diyet uzmanınız size ‘yasak’ diyen kişi değildir, size bunları ne zaman, ne kadar, ne eşliğinde ve nasıl tüketeceğinizi öğretme becerisi olan kişidir. Baklavasız hayat olur mu, olmaz elbette...

Önemli olan iyi bir diyet listesi mi?
İyi bir diyet listesi, sizin iradenizi pekiştirmek, onun kırılan noktalarını onarmak için yegâne şansınız. Eğer yanlış yerden başlar ve yanlış metotla devam ederseniz, geçici ve uzun vadede tahrip edici sonuçlarla karşılaşırsınız ki orada iradeniz onarılmaz halde yıpranır, nefsiniz ise zafer bayrağını çeker.

BU ATLAS ZAYIFLAMAK İÇİN GARANTİ

Siz TK 1962 BESİN ATLASI’yla insanların hangi tada meyilli olduğunu belirleyip ona göre bir liste hazırlıyorsunuz... Ne işe yarıyor bu? Mesela ben hamur işi ve et yemeyi seven biriysem diyet programımızda nasıl başrol oynuyorlar?
İşe yaramaması mümkün değil; çünkü özetle söyleyebilirim ki; bizi sağlığımıza kavuşturan da sağlığımızdan eden de şimdiye kadar yöneldiğimiz tatlardı. Bu tatları bütün ayrıntılarıyla anlarsak o zaman tamamen size özel bir gidiş yolu çizmenin imkânı olur. Bu sadece, az önce de dediğiniz gibi hamur işi ya da et severim demek gibi değil aslında, bu çok da teferruatlı bir keşif süreci. Önce siz kendi tat haritanızı görüyorsunuz… Neden et, neden hamur, neden acı, neden balık?

Profesyonel yaşamınızda “Bu kişi asla zayıflayamaz” dediğiniz örneklerle karşılaştınız mı? Bunun sebeplerini bize anlatabilir misiniz, belki oradan kıssadan hisse çıkabilir.
İnsanlardan ümidi kesmem mümkün mü? Bu benim mesleğime ve mesleğimin gücüne inanmamam demektir. Bu insan zayıflayamaz demem ama “x durumu ortadan kaldırmadan zayıflaması çok zor” dedim.

Peki ya mucize dediğiniz olaylar yaşandı mı?
Mucize insanın karanlık bir noktada dururken size geldiği anı hiç unutmamanız. Sonra o noktadan ilerleyip gün be gün sağlığına, güzelliğine, güvenine kavuştuğunu görmeniz, buna şahit olmanız. Derken o insanın belli bir süre önce “Asla yapamam” dediği şeyleri başarmasını sağlayan bir paydaya sahip olmanız. Size, “Sen olmasaydın başaramazdım” demesi. Yıllarca inancını yitirdikten sonra, sizinle her şeyi temize çekebilmesi, farklı olduğunuzu hissettirmesi ve kendisinin değerli olduğunu hissetmesi ve sizin bütün bunlara sürekli şahit olmanız. Mucize her gün… Mesleğimi bunca yıldır bu kadar aşkla yapmamı sağlayan da bu.

ÖNCE DOLABINIZI TEMİZLEYİN

Yaza girerken yaptığınız özel bir şey? Çünkü birkaç ay sonra ‘şok diyetler’ popülasyonu artacak. Ve muhtemelen pazarda lahanaların fiyatı artacak. Bunun için sizin önerdiğiniz şeyler nedir?
- Lahanayla sembolize edilen şey aslında gerçekten trajikomik… Çok haklısınız. Eğer başlangıç ve hedef kilonuz arasında beslenme alışkanlıklarınız değişmiyorsa, eğer uyguladığınız liste sizin doğanıza aykırıysa yani sizi açlıkla terbiye ediyorsa, sizde ‘geçici, geçecek, bitecek’ hissi uyandıracak kadar tahammül duygusuna hitap ediyorsa o listenin size bir hayrı dokunmaz.

- Daima temiz beslenin.
- Vücudunuzu anlayın, kötü, gereksizce ağır, çok katkılı, işlenmiş ve ağır malzemelerle marine edilmiş, çeşnilendirilmiş şeylerden kaçının…
- Önce dolaplarınızı temizleyin, sonra sofranız kendiliğinden temizlenmeye başlayacak.
- Porsiyonlarınızı doğru pay edin; bunun için ‘gerçekten bilimsel’ olan kaynaklardan faydalanın.


ZEYNEP BAKIR / AKŞAM İNTERNET SİTESİ
Konular Röportaj