Tayland'da gözaltına alınan Adem kim?..

Tayland polisi, başkent Bangkok’taki bombalı saldırıyla ilgili bir şüpheliyi gözaltına aldı. Şüphelinin evinde yapılan aramada ‘Adem Karadağ’ adına düzenlenmiş bir Türk pasaportu bulundu

Tayland'da gözaltına alınan Adem kim?..
Milliyet'te yer alan habere göre Tayland’ın başkenti Bangkok’taki Erawan Tapınağı yakınlarında 17 Ağustos’ta düzenlenen ve 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı saldırıyla ilgili bir kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Polis yetkilileri, yakalanan şüphelinin evinde aralarında ‘Adem Karadağ’ adına düzenlenmiş bir Türk pasaportunun da olduğu 10 pasaportun ele geçirildiğini belirtti. İç Güvenlik Operasyonları Birimi Sözcüsü Albay Banphot Phunphien, şüphelinin bu denli çok pasaport taşımasının sıra dışı bir durum olduğunu vurguladı.

Bomba malzemeleri

Ulusal Polis Servisi Genel Müdür Yardımcısı Chaktip Chaijinda gazetecilere yaptığı açıklamada, zanlının yaşadığı dairede bomba yapımında kullanılan malzemeler bulunduğunu ifade etti. Yetkililer, bulunan malzemeler arasında, saldırıda kullanılanlara benzer demir bilyelerin yanı sıra fünyeler ve demir borular da olduğunu söyledi. Demir bilyelerin ev yapımı bombalarda parça tesirini artırmak için kullanıldığı biliniyor.

5 daire tuttu

Pasaport bilgilerine göre 28 yaşındaki İstanbul doğumlu Karadağ’ın evi 21 Temmuz’da kiraladığını belirten Bangkok Post gazetesi, ev sahibinin aynı katta 5 daire kiralayan genç adamın hareketlerinden şüphelendiğini, ardından da polise haber verdiğini duyurdu. 100’ü aşkın polisin katıldığı operasyon öncesinde apartmanın çembere alındığı ifade edildi.Yetkililer, Karadağ’ın daha büyük bir şebekenin parçası olduğunu, şebekenin üyeleri arasında Taylandlıların da bulunduğunu öngörüyor. Polise göre bombayı yerleştiren kişi de Karadağ olmayabilir.

‘İştanbül’dan almış

Komutan Banphot Phunphien şüphelinin evinde ‘tek ülkeye ait birden fazla pasaportu bulunduğunu ve bunu nasıl yaptığını anlamadıklarını’ ifade etti. Öte yandan evde bulunan Türk pasaportunda belgenin verildiği yer kısmına ‘Istanbul’ yerine ‘İştanbül’ yazılmış olması, belgenin sahte olduğunu gösteriyor.

'Ailesi için kızgın’

Ulusal Polis Şefi Somyot Poompunmuang’un, “Ailesi ve arkadaşları adına kızgın” şeklindeki sözleri, zanlının Tayland’dan sınırdışı edilen Uygurlarla bağlantısı olduğu ihtimalini öne çıkarttı.

Etten duvar ördüler

Zanlının başkent Bangkok’un doğusundaki Nong Chok semtindeki bir evde yakalandığı açıklandı. Polis, baskının ardından zanlının yaşadığı apartmanın çevresinde güvenlik kordonu oluşturarak medyanın görüntü almasını engelledi.

10 kişilik ekibin peşindeler

Polis saldırının en az bir ay önceden planlandığına inanıyor. Saldırıda en az 10 kişinin rolü olduğu düşünülüyor.

Yerel basına çıkan haberlerde, saldırının yerel grupların eylemlerine benzemediği yorumu yapılmıştı. Güvenlik uzmanları saldırının, geçtiğimiz aylarda Kaçak Uygur vatandaşlarını Çin’e iade eden Bangkok yönetimine tepki duyan ‘Bozkurtlar’ denilen Türk grubunun işi olabileceğini öne sürmüştü.

Türkleri arıyorlardı

Tayland polisi saldırıyla ilgili soruşturmada bazı Türk vatandaşlarının peşine düşmüştü. Polis, olaydan iki hafta öncesine kadar ülkeye giriş Türk vatandaşlarını araştırıyordu. Polisin en az 15-20 Türk vatandaşının peşinde olduğu belirtilmişti.

Bangkok Post gazetesi yetkililerin bazı Türk vatandaşlarının fotoğraflarını robot resim ve güvenlik kamerası görüntüleriyle karşılaştırdıklarını yazmıştı. Bombayı bırakan kişinin Türk pasaportu taşıdığı iddia ediliyordu. Yetkililerin pasaportun sahte olduğu ihtimali üzerinde durduğu da kaydedilmişti.

Robot resimleri dağıtılmıştı

Polis, olayın ardından bölgedeki güvenlik kameralarından saldırıyı gerçekleştiren kişinin görüntülerine ulaşmıştı. Görüntülerde sırt çantası taşıyan sarı tişörtlü bir adamın, çantayı patlamanın yaşandığı bölgeye bıraktığı görülüyordu. Güvenlik yetkilileri görüntüler yardımıyla eylemcinin robot resmini çıkartmıştı.

‘Tayland tarihinin en kötü saldırısı’

Başbakan Prayuth Chan-ocha, başkentin gözde turistik mekanlarından birisi olan Erawan Tapınağı yakınlarında gerçekleşen eylemi, ‘Tayland’ın yaşadığı en kötü saldırı’ olarak nitelemişti. Saldırıda 20 kişi ölürken çoğu turist 100’ün üzerinde kişi yaralanmıştı.