Timur Acar: "Oyuncular tükendi"

‘Kertenkele’ dizisinde rol alan Timur Acar, piyasada çok fazla oyuncunun olduğunu söyledi. Acar, “Artık insanlar ve oyuncular tükendi. Çok fazla isim var. Tiyatro da olmasa, başka tarafta varolamayacağımızı biliyoruz. Televizyon artık doldu” diyor...

Timur Acar: "Oyuncular tükendi"
Milliyet'ten Sercan Kısmet'in röportajı...

- ‘En Kısa Gecenin Rüyası’ ile başlayalım. Nasıl bir Oyun?


William Shakespeare’in en sevilen ve bilinen oyunu... ‘Bir Yaz Dönemi Gecesi Rüyası’ olarak geçiyor ama biz çevirdik. Genelde tiyatro olarak, oyunları çeviriyoruz. Metinlere yeni bakış açısı olsun diye çevirmekten keyif alıyoruz. Oyun aşk, sevgi, gençlik, heyecan, orman, şehir, köylü sınıfı ve soylu sınıfını katmanlı şekilde anlatıyor. Birbirini seven iki gencin, Atina yasalarının kendilerini izin vermememeleri sonucunda şehiri terk etmesini anlatıyor.

- Canlandırdığınız karakterden bahseder misiniz?

İki karakteri oynuyorum. Biri oyunu açan Theseus karakteri, Atina’nın lideri... Aynı zamanda savaşçı. Diğeri ise Oberon. Periler aleminin kralı.

- İkisi de birbirinden farklı karakterler. Nasıl hazırlandınız?

Hem birbirine zıt hem de birleşen yönleri var. Canlandırmak çok keyifli... Birinde tamamıyla gerçek dünyanın içinde olan kral ve kural koyucu... İkincisinde ormanın içinde büyüyü ve esrarı sağlayan mistik yapı var.

- Oyuna çok yoğun ilgi var. Bu ilginin sebebi nedir?

Şu anda şubat ayının biletleri bitti. Mart ayı satışa çıktı. Tiyatro için 7 - 8 senedir bitti diyorlar ama ben öyle bir şey görmedim. Giderek, doluluk oranını artmaya başladı. Meydan sahnede oynuyoruz. Ortada oynuyoruz, iki tarafımızda seyirci var. Seyirci de birbirini görüyor.

- Tiyatrodaki oyunları nasıl seçiyorsunuz?

Sırf komedi olsun diye oyun seçmiyoruz. Körün gözüne parmağı sokan metin değil de, eğlendiren ve sorgulatan metinlerin peşindeyiz. Bizim tiyatroumuz repertuvar tiyatrosu... Seçtiklerimiz günümüz sorunlarıyla ilgilenen oyunlar. William Shakespeare oyunları, insanların canını sıkmak değil, insanlar ne kadar eğlenebiliyorlar, onu göstermek istiyoruz.

- Tiyatrodaki yükselişi neye bağlıyorsunuz?

Artık insanlar ve oyuncular tükendi. Yapacak bir şey yok. Piyasada çok fazla oyuncu var. Tiyatroda var olamazsanız, başka varolamayacağımızı biliyoruz. İnsanlar artık, sürekli tiyatro mekanı açıyorlar. Televizyon artık doldu.

- Sizin için tiyatronun anlamı ne?

Basitlik ve yalınlık.

- Moda Sahnesi’ne 13 ortaksınız. Çok ortak olmanın zorlukları var mı?

Şu an oyuncu kadrosu olarak, 35 kişiyi geçtik. Bu zor bir şey değil. Tiyatroyu işletmek zordur. Bizde bütün görevler belli. Herkesin belli bir görevi var. Beraber uyumlu bir ekibiz.

- Şehir dışında başka tiyatro salonu açmayı düşünüyor musunuz?

Düşünmüyorum. Çok zor bir şey. Bu salonu üç yıldan bu yana ayakta tutmaya çalışıyoruz. Başka yere yetişemem.

‘Kafa biraz yanmaya başladı’

- ‘Kertenkele’ dizisi çekimleri nasıl gidiyor?

Yoğun ve yorucu gidiyor. Hikaye ‘Kertenkele’nin üzerinde olduğu için çok yoruluyorum. Sabah geliyorum sete ancak gece çıkıyorum. Çok işin içindeyim. Nerdeyse teknik ekiple gelip, onlarla gidiyorum. Kafa biraz yanmaya başladı. Maalesef her hafta bir sinema filmi çekiyoruz. Bu koşturmacanının fazla uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Yoksa insanlar sağlık açısından perte çıkacak.

- Kariyerinize nasıl bir etki yaptı?

Aslında komedi anlamında fazla bir şey yapmıyorum. Konunun, durumu biraz komikti. Onun üzerine oynuyorum. Çelişkileri olan bir adam, nereye gitse başından bela eksik olmayan birisi... Komedide pasör dedikleri bir olay vardır. Ama burada hem pas verip, hem de yanındaki kişilerle gol atıyorum.

- Dizide çok farklı karakteri canlandırıyorsunuz? Zorlukları neler?

Ne oynadığımı ben de çıkartamıyorum. Çok değişti.

- ‘Avrupa Yakası’, ‘Akasya Durağı’ ve ‘Kertenkele’ gibi fenomen olan dizilerde yer aldınız. Senaryo seçimini nasıl yapıyorsunuz?

İşin samimi mi? Yoksa değil mi? Ona bakıyorum. Bu işe girerken de çok kaygım yoktu. Girince, insanların dizi tutacak mı kaygısı olduğunu gördüm. Çok duygusal bakmıyorum. Bir iş yapıyoruz, geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz. Ama bundan sonraki işlerimde daha seçici olacağım.

‘Herkes komedi teklif ediyor’

- Komedi dizileri ve filmlerinde yer alıyorsunuz. Üstünüze yapıştı mı?

Ben oynamıyorum, herkes komedi teklif ediyor.

- Şöhret ne ifade ediyor?

Yanlış anlamalardan ibaret.

- Dizi, tiyatro, sinema ve Reklam çekimleri. Nasıl yetişiyorsunuz?

Bilmiyorum. Kendime şaşırıyorum. İşim bu yetişmek zorundayım.

- Reklam çekimleri için ne dersiniz?

Aile kavramı, insanlar tarafından sevildi. Karşılıklı oynadığım Hasibe Eren ve çocukların enerjisi iyi... Onun da enerjisi ekrana geçiyor.

- Eda Özerkan’la yakında nikah masasına oturacaksınız...

Evet, şu işler biraz rahatlasın. Aynı sette olmamıza rağmen, birbirimizi göremiyoruz. Ortalık sakinleşsin, biraz göz önünden çekilelim o zaman olacak.
Konular Röportaj