'Titanyum kafayla' yeni hayat!

Muhammed Ali Köse, motosikletle pizza kuryeliği yaparken, bir araçla çarpıştı. Başı, iki taraftan parçalandı. 3 beyin ameliyatı geçiren genç, titanyumdan üretilen kafatasıyla yaşama geri döndü.

'Titanyum kafayla' yeni hayat!
Yeni Asır'ın haberine göre trafik kazası sonucu kafatasının iki tarafı parçalanan Muhammed Ali Köse, Türkiye'de ilk defa üç boyutlu yazıcıyla "titanyum"dan üretilen kafatası parçasıyla tedavi edildi. Köse, "Titanyum da olsa kafatasım düzeltildi" dedi.

SON PAKETİ VERİYORDU...

Üniversite hayalleri için para biriktirmek amacıyla pizzacıda kuryelik yapan Köse'nin hayatı, kaza sonrasında kabusa döndü.

Olay günü Ankara Gölbaşı'nda son paketi vermek için adrese giderken, bir araçla kafa kafaya çarpıştı.
Kafatasının her iki tarafında kazanın yol açtığı açıklık nedeniyle aylarca yoğun bakımda kaldı. Köse, üç büyük beyin ameliyatı geçirdi.

Köse'nin kafatasındaki açıklığı kapatmak için Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Doç. Dr. Özhan Tehli ve Medikal Üretim ve Tasarım Merkezi (METÜM) mühendislerinin ortaklaşa yürüttüğü çalışma, tıp literatürüne girdi.

Doç. Dr. Tehli, METÜM'den kafatasındaki açık alanlar için parça üretmelerini istediklerini, üç boyutlu yazıcılarla üretilen titanyum parçalarını hastaya naklettiklerini söyledi. Tehli, hastanın kafasındaki şekil bozukluğu, konuşma, yürüme ve baş ağrılarının da ortadan kalktığını dile getirirken, "Literatürde çift tarafla kafa defektleri kapatılan bir operasyon yapıldığına ilişkin bilgiye rastlamadık" dedi. Köse ise, "Üniversite hayallerime devam edebileceğim" diye konuştu.

BEYNİ ORTADAYDI!

Beyin ve Sinir Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Tehli, Muhammed'in motosiklet kaskı takmasına rağmen şiddetli bir kaza geçirdiğini anlatarak, "Bize geldiğinde çok şanssız bir durumdaydı. Ameliyat yapılmış, parçalanmış kafatası kemikleri alınmıştı. Kafatasının iki tarafında yüzde 20'nin üzerinde açıklık bulunuyordu. Kafatası olmayınca dokunduğunuz zaman beyni hissedebiliyorsunuz" dedi.