Topuk dikenine iyi gelen bitkiler

Halk arasında oldukça merak edilen, topuk dikeni nedir? Topuk kemiğinin altında bir çıkıntı meydana gelmesiyle oluşan, topuk dikeni için iyi gelen evde yapılabilecek yöntemler nelerdir?

Topuk dikenine iyi gelen bitkiler
Akşam Gazetesi'nden Yasemin Miras'ın yazısı...

Gündelik hayatta ilerlediğinde, neredeyse sizi yürütemeyecek kıvama gelen topuk dikeni için, en doğal tedaviyi sizler için araştırdım.

Halk arasında oldukça merak edilen, topuk dikeni nedir? Topuk kemiğinin altında bir çıkıntı meydana gelmesiyle oluşan, topuk dikeni için iyi gelen evde yapılabilecek yöntemler nelerdir?

Topuk dikeni (Plantar fassit) oldukça yaygın görülen, adım atmayı ve yürümeyi zorlaştıran bir ortopedik rahatsızlıktır ve gözardı edildiğinde ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Tedavi aşamasında en önemli olan istirahat gereklidir. Ve gün içerisinde ağrıyan bölgeye 2- 3 kez 15 dakika soğuk buz uygulayabilirsiniz. Mutlaka doktorla görüşmelisiniz, gerekli ilaç tedavileriyle kısa sürede iyileşmesini sağlayacaktır.

Ayağı rahatlatacak ipuçları

- 1 kova sıcak suya 1 çay bardağı kekik koyup ayağınızı 45 dakika bekletin.

- 1 litre sıcak şu içerisine 1 yemek kaşığı vicks koyun. Ayağımızı 30 dakika bekletiyoruz. Çıkardıktan sonra ayağımızı streç filmle sarıyoruz. Sabaha kadar bekletiyoruz.

- Eşit miktarda nane yağı ve kekik yağını karıştırıp topuk dikeninin olduğu bölgeye haftada 2- 3 kez uygulayabilirsiniz.

- 4 adet elma kabuğu 1 litre suda kaynatarak, yarım saat demlenmeye bırakılır, elma kabukları süzüldükten sonra günde 2 kez içebilirsiniz. Sonucunda vücut içerisinde oluşan ödemler temizlenir.

En doğal yöntem epsom tuzu

Topuk dikeni tedavisinde doğal yollardan biri epsom tuzu ile ılık ayak banyosu yapmaktır. Epsom tuzu, magnezyumm sü lfattır. Epsom tuzu, suyla karıştırılıp nazikçe ayak topuğuna ve ayak çukuruna masaj yapıldığında rahatlatıcı etkileri gözlemlenir.

B5 VİTAMİNİ TAKVİYESİ

Vitamin B5 eksikliğinin en önemli bulgusu kaslarda zayıflama ve ağrıdır. Sinir fonksiyonlarının çalışmasında yardımcıdır, özellikle de asetilkolin adlı molekülün üretilmesinde önemli görev üstlenir. Asetilkolin, sinirlerde oluşan sinyallerin kaslara iletilmesinde rol oynar. Yani vücudun sinir hasarından ve zayıflamasından korunmasını sağlar. B5 vitamini aynı zamanda vücudun iyileşme hızını arttırır. Doğal olarak B5 vitamini içeren besinler avokado, ayçiçeği çekirdeği, yumurta, somon ve mercimektir. 

Yasemin MİRAS / Akşam Gazetesi