Töre cinayetine beraat

Berlin’de 2005’te Hatun Sürücü’nün öldürülmesine ilişkin 2 kardeşin “tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan yargılandıkları davada beraat etmelerine itiraz edildi.

Töre cinayetine beraat
Vatan'ın haberine göre Almanya’nın başkenti Berlin’de 2005’te Hatun Sürücü’nün öldürülmesine ilişkin “tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan yargılanan 2 kardeşi hakkında verilen beraat kararına itiraz edildi.

Anadolu Cumhuriyet Savcısı Eyüp Kara tarafından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmek üzere yargılamanın yapıldığı Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesine sunulan itiraz dilekçesinde, Berlin’de 2005’te Hatun Sürücü’nün kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürüldüğü ve Sürücü’nün bu davadan mahkum olduğu hatırlatıldı, Ayhan Sürücü’nün eylemine yardım ettikleri iddiasıyla da 2 erkek kardeşi hakkında Türkiye’de “tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan dava açıldığı aktarılan dilekçede, sanıklar Alpaslan ve Mutlu Sürücü’nün yargılandıkları davada bu suçtan beraatlerine karar verildiği belirtildi.

Dilekçede, mahkeme heyetinin verdiği bu kararın usul ve yasaya aykırı olduğu savunularak, Almanya’da Ayhan Sürücü’nün mahkumiyet kararı ile sonuçlanan davada Sürücü’nün kız arkadaşı Melek Akkaş’ın tanık olarak dinlendiği aktarıldı.

Dilekçede, şunlar kaydedildi, “Tanık Melek ifadesinde özetle; Ayhan Sürücü’nün öldürme olayından kısa bir süre önce kendisine ablası Hatun’u öldürmeyi planladığını, ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü’nün bu konuda ikna olduklarını ve kendisine yardım edeceklerini beyan etmiştir. Tanık Melek, Ayhan’ın olaydan bir kaç gün önce Görlitzer parkında atış talimi yaptığını, silahı kardeşi Mutlu Sürücü’nün verdiğini, olay günü Hatun’un evine ağabeyi Alparslan ile gittiğini, öldürme olayını da kendisinin gerçekleştirdiğini, sanık Alparslan’ın Ayhan’a, ‘vay be inanamıyorum, demek keller (katil) oldun’ dediği yönünde ifade vermiştir.”

Yerel mahkemenin Mutlu ve Alparslan Sürücü hakkında verdiği beraat kararının kaldırılması istenen dilekçede, her iki sanığın “tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan cezalandırılması talep edildi.

Almanya - Türkiye anlaştı Türkiye’de yargılandı ama...

Berlin’de yaşayan Hatun Sürücü, 7 Şubat 2005’te kardeşi Ayhan Sürücü tarafından öldürülmüştü. Alman Federal Mahkemesi cinayete birlikte karar verdikleri iddiasıyla ağabeyleri Mutlu ve Alparslan Sürücü’yü tutuklayarak dava açmıştı. 14 ay cezaevinde kalan ve delil yetersizliğinden beraat eden Mutlu ve Alparslan Sürücü cezaevinden çıktıktan sonra Türkiye’ye dönmüş, Ayhan Sürücü ise yargılama sonucunda 9 yıl 3 ay hapis cezası almıştı. Ayhan Sürücü de Türkiye’ye dönmüştü. Berlin Savcılığı’nın hukuki yazışmaların ardından iki kardeşin Türkiye’de yargılanmalarına karar verilmişti. Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi de sanıklar Mutlu ve Alparslan Sürücü’nün yeterli kesin ve inandırıcı somut delil bulunmadığı gerekçesiyle beraatlerine karar vermişti...