Trump 1915 olayları için hangi ifadeyi kullandı?

Bugün dikkatler Donald Trump'ın üzerindeydi. ABD'nin yeni Başkanı Trump, bugün 1915 olaylarıyla ilgili ilk kez mesaj yayınladı.

Trump 1915 olayları için hangi ifadeyi kullandı?
Milliyet'te yer alan habere göre daha önce konuyla ilgili hiçbir açıklaması olmayan Trump da tıpkı eski başkan Obama gibi 'soykırım' ifadesi yerine 'büyük felaket' anlamına gelen 'Meds Yeghern' dedi.

1915'in 102'inci yıldönümünde dünya üzerindeki Ermeniler bugün anma etkinlikleri gerçekleştiriyor. Hem Ankara hem de Erivan'da ise gözler, ABD Başkanı Donald Trump'a çevrilmiş durumdaydı.

ABD Temsilciler Meclisi'nin 83 üyesi Trump'a bir mektup göndererek 1915'i 'soykırım' olarak nitelemesini istedi. Mektupta, Başkan Ronald Reagan'ın 1981'de söz konusu kelimeyi kullandığı hatırlatıldı. İmzacıların başını Ed Royce çekiyor ancak imzacıların arasında Cumhuriyetçi Parti’den olanların sayısı 10'dan az.

Ancak Erivan ve Ermeni diasporasının umutlarının aksine, soykırım yerine Trump,  'büyük felaket' ifadesini kullandı.

New York Times, Ermenilerin bu yıl da hayal kırıklığı yaşayacağını yazmıştı. ABD Başkanı'nın Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı referandum sonrası aradığını hatırlatan gazeteye göre, mesajda 'soykırım' ifadesinin yer alması mümkün görünmüyor.

Soruyu yanıtlamadı

Ermenistan'ın başkenti Erivan'daki kutlamalara katılan ABD Büyükelçisi, yerel basının yönelttiği Trump sorularını yanıtsız bıraktı.

Hiçbir yorumu yok

Başkan Trump şimdiye kadar yalnızca 1915'le ilgili değil Türk-Ermeni ilişkileriyle ilgili de herhangi bir açıklama yapmış değil.

Bir önceki başkan Barack Obama, seçim kampanyası sırasında söz konusu kelimeyi kullanacağını vaat etmiş ancak Beyaz Saray'a çıktıktan sonra 'Meds Yeghern-Büyük Felaket' ifadesine mesajında yer vermişti.