Trump’ın Kudüs kararına Filistin'den tepki yağıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın İsrail büyükelçiliğini Kudüs'e taşıyarak, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanıma planı, Türkiye başta olmak üzere dünyanın tepkisini çekerken, Filistin liderleri Batı Şeria'da 3 günlük "ulusal öfke" çağrısında bulundu.

Trump’ın Kudüs kararına Filistin'den tepki yağıyor
Habertürk'te yer alan habere göre Trump'ın Kudüs ile ilgili hamlesi, Filistin cephesinde büyük bir öfkeyle karşılandı. Gazze'de çığ gibi büyüyen protesto gösterileri sürerken, El Cezire'ye konuşan Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniyeh, kararın bir "macera", "hesap edilmemiş bir kumar" olduğunu belirterek, kimsenin bunun yansımalarını öngöremeyeceğini söyledi.

"Karar, bölge düzeyinde korkunç dönüşümler vaktinin başlangıcı olacak. Aynı zamanda Filistin halkına, kutsal değerlerine ve İslam ümmetine saldırı niteliği taşıyor." diyen Heniyye, böyle bir kararı almaktan vazgeçmesi için ABD yönetimine çağrıda bulundu.

Filistin liderleri ise Batı Şeria'da üç günlük "ulusal öfke" ilan etti.

Bu, Batı Şeria'da protesto gösterilerinin en az üç gün daha devam edeceği anlamını taşıyor.

Bazı liderlerle görüşmeler yaptığını, olayın tehlikesine uygun düzeyde pozisyonlar edinmelerini istediğini ifade eden Heniyye, Filistin halkının karara karşı çıkması konusunda Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile anlaştıklarını belirtti.

Kararın çıkarılmasını, "çözüm sürecinin bitişinin resmi olarak açıklanması" şeklinde değerlendiren Heniyye, Filistin halkının ABD'nin son yönelimleri karşısında teslim olmayacağını, kararın geçersiz olması için mücadele gücüne sahip olduğunu kaydetti.

Heniyye sözlerini şöyle sürdürdü:

"Karar, coğrafi ve tarihi gerçekleri değiştiremeyecek. Kudüs, Filistinli-Müslüman ve Arap kimliğiyle kalacak. Topraklarımızda bir İsrail devleti yok ki başkenti olsun."

ABD Başkanı Donald Trump'ın bugün, BM Güvenlik Konseyi'nin 1980 yılında İsrail'in Doğu Kudüs'ü ilhak ederek başkent ilan etmesini geçersiz sayan 478 sayılı kararına rağmen, büyükelçiliklerini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma kararını açıklaması bekleniyor.

Filistin Başkanı Abbas: "Kararı reddediyoruz"

ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs kararının ardından Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas açıklama yaptı. Mahmud Abbas ABD’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak kabul etmesine ilişkin, “Bu son derece karmaşık çatışmayı daha da zorlaştıracaktır. Her zaman olduğu gibi biz bu kararı reddediyoruz” dedi.

Abbas, Filistin’in son birkaç gün içerisinde Kudüs’ün durumuna ilişkin dost ülkelerle bağlantı içerisinde olduğunu, barışa ulaşmak ve bağımsız bir Filistin için liderlerle görüştüklerini belirtti.

“Doğru zamanda karşılık vereceğiz”

“Bu gelişme sonrasında da biz doğru zamanda karşılık vereceğiz” diyen Abbas, “Diğer ülkelerle dostlarımızla birlikte buna karşılık vereceğiz. Buna müzakerelerle karşılık vereceğiz” diye konuştu.

Kararın ardından olağan üstü toplantı gerçekleştirileceğini belirten Filistin Devlet Başkanı Abbas, Filistinli tüm gruplara birlik çağırısı yaptı. Bu konunun Hz. İsa’nın, Hz. Muhammed’in ve Hz. İbrahim’in toprakları konusu olduğunu ifade eden Abbas, “Onlara şunu söyleyeceğiz; Kudüs barış kentidir. Filistin’in başkentidir. Bu konuda hiçbir karar bunu değiştiremez. Bu her santimetre karesinde camileriyle kiliseleriyle halkıyla bu kanıtlanmıştır. Her bölgesini tarihini değiştirmek konusundaki her türlü denemeden koruyacağız buna karşı duracağız” şeklinde konuştu.

“Trump’ın kararı İsrail’in hakları konusunda hiçbir fark oluşturmayacak”

ABD Başkanı Trump’ın kararının Kudüs kentinin gerçekliğini değiştirmeyeceğini söyleyen Abbas, bu kararın İsrail’in hakları konusunda hiçbir fark oluşturmayacağını belirtti. Kudüs’ün özgürlü için barış için mücadele çağrısında bulunan Abbas, “Bu zaferi halkımıza vereceğiz ve özgürlüğe ulaşacağız” dedi.