Trump’tan YPG’ye ağır darbe!

Dünya medyası ABD’nin terör örgütü YPG’ye silah yardımını sonlandırmasını manşetten verdi. “Trump, YPG’nin ümitlerine ağır darbe indirdi” yorumu öne çıktı.

Trump’tan YPG’ye ağır darbe!
Sabah'tan Ragıp Soylu'nun haberine göre ABD Başkanı Donald Trump'ın Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la önceki gün gerçekleştirdiği telefon görüşmesi sonrası Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada YPG'ye yapılan askeri yardımlarda daha önce açıklandığı gibi bazı ayarlamalar yapılacağı belirtildi. Amerikan medyasına, isminin gizli kalması şartıyla konuşan Amerikalı yetkililer de ABD'nin YPG'ye doğrudan yaptığı silah yardımını bitireceklerini onayladı. Böylelikle ABD tarafı, Başkan Donald Trump'ın telefon görüşmesinde Erdoğan'a verdiği sözü tutmayı planladığını göstermiş oldu.

Trump'ın kararı hem Pentagon hem de Dışişleri Bakanlığı yetkilileri için sürpriz oldu. Wall Street Journal'a konuşan bir Amerikalı yetkili, hâlihazırda YPG'ye yeni silah sevkıyatı planı bulunmadığını ve yeni politika değişikliğiyle ilgili henüz kendilerine emir verilmediğini belirtti. Haberde Türkiye açısından sıkıntı yaratabilecek bir ayrıntıya da yer verildi. Amerikalı yetkililer, YPG'ye doğrudan silah veremeseler de, gerekirse YPG'nin içinde bulunduğu şemsiye grup Suriye Demokratik Güçleri (SDG) aracılığıyla dolaylı olarak silah sağlayabileceklerini vurguladı.

ABD CENEVRE'Yİ BEKLEYECEK

Geçen hafta ABD medyasına konuşan Amerikalı yetkililer, Cenevre süreci sonlanana dek Suriye'de bulunan 2 bin ABD askerini çekmeyi planlamadıklarını, YPG'nin kontrolündeki bölgelerde yerel yönetimler inşa ederek buraları İran ve Esad rejimine karşı kullanmayı planladıklarını açıklamıştı. ABD Savunma Bakanı James Mattis de, ABD'nin burayı temizledikten sonra hemen bırakıp çıkmayacağını, bu bölgelerin tekrar terör örgütü DEAŞ kontrolüne girmemesi için atılacak adımlar olduğunu belirtmişti. Hem Pentagon'un hem de Trump'ın Suriye'den çekilme yanlısı oldukları biliniyor. Bu açıdan Washington'da 2019'un sonuna dek askerlerin çekilmesi için kaba taslak bir plan olduğu da konuşuluyor. Diğer yandan DEAŞ'la Özel Mücadele Temsilcisi Brett McGurk, İsrail ve Suudi Arabistan'ın olduğu bir grubun da YPG'yi İran ve Rusya etkisine bırakmak yerine bu ülkelere karşı kullanmak için planlar yaptığını belirtiyor.

YPG-DEAŞ'LI İNGİLİZ SERBEST BIRAKILDI

Türkiye'de tatil yaparken yakalanan ve 4 aydır tutuklu bulunan terör örgütü YPG ve DEAŞ destekçisi İngiliz vatandaşı Joseph Robinson serbest bırakıldı. Suriye ve Irak'ta hiç savaşmadığını sadece yaralı sivillere yardım ettiğini savunan Robinson, adli kontrol şartıyla tahliye edildi. Robinson'un tutuksuz yargılanan Bulgaristan uyruklu sevgilisi Mira Y.'nin ise yurtdışı yasağının devam etmesine karar verildi. Aydın 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada hakkındaki iddiaları kabul etmeyen Robinson, "YPG'den eğitim aldığım bahsediliyor ama almadım. YPG ve PKK arasındaki ilişkiyi öğrendiğimde Irak'a geçtim. Suriye'de yalnızca 3 hafta kaldım" savunmasını yaptı.

DÜNYA BASINI

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmede verdiği "YPG'ye silah yok" mesajı dünya basınında da geniş yankı uyandırdı. Haberlerde, Türkiye'nin uzun süredir, YPG'nin terör örgütü PKK'nın bir uzantısı olmasıyla iygili hassasiyeti çokça dile getirildi.

BBC: Amerika'nın Suriye politikasında büyük dönüşüm.

CNN: ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Michael Anton "DEAŞ'ın sözde halifeliğinin yıkılmasıyla YPG'ye silah verilmesi de sona erecek" dedi.

Haaretz: Trump'ın kararı Türkiye'yi memnun edecek ancak Suriye'nin kuzeyindeki YPG'nin ümitlerine darbe vurdu.

South China Morning Post: YPG'ye silah yardımını durdurmak, NATO müttefiki ABD ile Türkiye arasındaki gerginliği azaltacak.

Russia Today: Trump'ın Erdoğan'a verdiği sözün ardından Suriye'nin kuzeyindeki Kürt militanlar "ihanete uğradıklarını" söylüyor.