TÜBİTAK uzayın keşfinde önemli adımlar atıyor

Prof. Dr. Ergin, TÜRKSAT 6A'nın yapımı ile Türkiye'nin kendi haberleşme uydusunu yapabilen az sayıdaki ülkeler arasına katılacağını belirtti.

TÜBİTAK uzayın keşfinde önemli adımlar atıyor
İHA'da yer alan habere göre Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, TÜRKSAT 6A'nın yapımı ile Türkiye'nin kendi haberleşme uydusunu yapabilen az sayıdaki ülkeler arasına katılacağını belirterek, "Geliştirilen projeler ile ülkemiz kritik teknolojileri üretebilme yeteneğine güç katacak ve Türkiye uzayda sınıf atlayacaktır" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, TÜBİTAK'ın gerek uzaydan dünyanın izlenmesine yönelik, gerekse teleskoplar aracılığıyla uzayın keşfine yönelik önemli projeler ürettiğini belirterek, "15 Aralık 2014 tarihinde başlayan ve 5 yılda tamamlanacak proje kapsamında geliştirilecek TÜRKSAT 6A uydusu, Türkiye'nin daha önceki haberleşme uydularından farklı olarak ilk milli haberleşme uydusu olma özelliğini taşıyacaktır" dedi.

TÜRKSAT 6A'nın yapımı ile Türkiye'nin kendi haberleşme uydusunu yapabilen az sayıdaki ülkeler arasına katılacağını aktaran Ergin, “Geliştirilen projeler ile ülkemiz kritik teknolojileri üretebilme yeteneğine güç katacak ve Türkiye uzayda sınıf atlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin uydu teknolojilerinde geldiği noktanın çok önemli olduğunu söyleyen Ergin, “Yakıt dahil 4 tonun civarında bir kütleye sahip olacak olan uydu, 42 derece doğu boylamında yer sabit yörüngeye yerleştirilecektir. TÜRKSAT 6A uydusu, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Asya kıtasının büyük bir bölümündeki son kullanıcılara hizmet edecektir. Proje kapsamında uydu üzerinde kullanılacak yeni geliştirilen birçok alt sisteme uzay ve uydu tarihçesi kazandırılacak ve söz konusu alt sistemler, yeni milli haberleşme uyduları projelerinin alt yapısını oluşturacaktır” şeklinde konuştu.


"MİLLİ YER İSTASYONUMUZU KURACAĞIZ"

Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi ile de Türkiye'nin önemli kazanımlar elde edeceğinin altını çizen Ergin, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“TÜBİTAK UZAY, yer gözlem uyduları için milli bir yer istasyonu geliştirmek ve önümüzdeki yıllarda fırlatılması planlanan tüm yer gözlem uydularının yer istasyonu ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla gerçekleştirilecek Milli Yer İstasyonu Geliştirme Projesi (MİYEG) ile bir ilke daha imza atıyor. Ülkemiz açısından büyük önem taşıyan MİYEG Projesi, MSB ARGE ve Teknoloji Dairesi Başkanlığı'nın koordinasyonu ve Kalkınma Bakanlığı'nın teşvikiyle TÜBİTAK UZAY tarafından gerçekleştirilecek. Projede yer istasyonları konusunda daha fazla sistemin yerli imkânlarla tasarımı, üretimi, test ve entegrasyonu hedefleniyor. Söz konusu hedefler TÜBİTAK UZAY öncülüğünde ve yerli alt yüklenici sanayi kuruluşlarınca yapılacak. X ve S bantlarda haberleşme yeteneğine sahip yer istasyonu sistemi geliştirilecek projenin 2019 yılında tamamlanması hedefleniyor."

"UZAYDAN YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ GÖRÜNTÜLER ALACAĞIZ"

Uydu projelerinin geliştirilmesi ile birlikte Türkiye'nin dünyada söz sahibi olan ülkeler arasına gireceğinin altını çizen Prof. Dr. A. Arif Ergin, “2018 yılında tamamlanması hedeflenen İMECE projesiyle birlikte Türkiye artık 1 metre seviyesinde çözünürlüğe sahip kendi elektro-optik kamerasıyla yüksek çözünürlüklü görüntüleme yapabilen hiperspektral kamerasını üretecek altyapıya kavuşacak” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK ULUSAL GÖKYÜZÜ GÖZLEM ŞENLİĞİ

Uzayın keşfine yönelik olarak TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'ndeki teleskoplarla önemli çalışmalar yapıldığını ifade eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. A. Arif Ergin, 17 yıldır düzenlenen ve bu yıl 20 Ağustos'ta başlayıp 23 Ağustos'a kadar Antalya'da devam edecek olan TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği'nin de bu açıdan önemli olduğunu söyledi. Başlangıçta TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi, daha sonra Bilim ve Toplum Dairesi Başkanlığı tarafından organize edilen etkinliğin 2010 yılından itibaren TUG tarafından düzenlendiğini anlatan Prof. Dr. Ergin, "Amatör araştırmacıları uzayla buluşturan tek bilim olma özelliğine sahip astronomideki keşiflerin önemli kısmı, teleskoplarla sürekli gökyüzünü tarayan amatör astronomlar tarafından yapılmaktadır. Belki de katılımcılardan bazıları benzer keşifler yapacaktır, örneğin bir kuyruklu yıldız keşfedecek ve ismini tarihe yazdıracaktır. Etkinliğe uzaya merak duyan herkesi davet ediyoruz" diye konuştu.

Şenlikte katılımcıların profesyonel ve amatör astronomlarla buluşmalarını hedeflediklerini vurgulayan Ergin, "Gökyüzü doğal bir laboratuvar, katılımcıların şenlikte edindikleri doğru bilgilerle gökyüzünde gördüklerini bilinçli yorumlamalarına yardımcı olmayı amaçlıyoruz. Gezegen, yıldız ve görebildiğimiz tüm gök cisimleri ile halkımızı 20-23 Ağustos'ta TUG Yerleşkesi'ne komşu olan 2 bin metre yükseklikteki Saklıkent'te buluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.