Tuğçe Tayfur'dan konuşulacak açıklamalar

"Annemle babam ayrılar ama kötü günlerinde hep birbirlerinin yanındalar. Babam hasta olduğunda annem üç gün yanında refakatçi olarak kaldı..."

Tuğçe Tayfur'dan konuşulacak açıklamalar
Sabah'tan Hüseyin Hatun'un röportajı...

Albümden bahseder misiniz?

TUĞÇE TAYFUR: Adı 'Kalp Dayanmaz'; evet bu albüme kimsenin kalbi dayanmayacak gibi, çok iddialıyız. Albümdeki üç şarkının sözü ve müziği eşimle bana ait, birlikte düet yaptık. 'Huzurum Kalmadı' şarkısında da babamla düet yaptık, sonra klibini çektik.

'Kalp Dayanmaz'ın hikayesini anlatır mısınız?
T.T.: Eşimle evlenmiştik, Amerika'da oturuyorduk. Taner salondaydı, ben de yatak odasındaydım; bir an böyle birkaç cümle takıldı dilime. Taner'i çağırdım ve ona "Taner sana şarkı yaptım" dedim, o da "Çok güzel olmuş. O zaman ben de sana bir şey söyleyeyim; sen de benim için böyle, böylesin" dedi.

Ferdi Tayfur'un kızı olmanın avantajını yaşadınız mı?
T.T.: Babamı kocaman bir kütüphane olarak görüyorum ve içindeki her kitabın tek bir sayfası bile benim için çok önemli. Onun şarkılarını dinliyorum, insanlara nasıl hissettirdiğine bakıyorum. Hareketli şarkılarda bile insana çok farklı duygular yaşatabiliyor. Gün gelir inşallah ben de onun gibi besteler yapıp kalplere dokunabilirim. Onunla çalışmak çok büyük bir zevkti. Umuyorum ki babam da tekrar kendine güzel bir albüm yapar, konserlere başlar. Babamın sesini gerçekten çok özlemişiz. Babam da dönmeyi, şarkı söylemeyi istiyor; besteler yapıyor.

BABAM SONUCA BAKAR

Sanatçılar, çocuklarının kendileriyle aynı işi yapmasını istemezler...

T.T.: Şöyle düşünüyorlar; bu iş zor. Biz gördük, ne olduğunu biliyoruz. Babam beni şöyle uyardı: "Herkes seni belki beğenmeyecek, belki seni yerin dibine sokacaklar; bunu kaldırabilir misin?"
Babanız şarkıcı olmanızı onayladı mı?
T.T.: Babam duygularını çok açık gösteren biri değil. Onun için sonuç önemlidir. Babam, "Şarkı söylüyorsun ama altın boş olmasın; piyano çal, keman çal, şan dersi al. Bir şekilde kendini geliştirerek devam et" dedi.

Annenizin (Necla Nazır) yeni projesi var mı?
T.T.: Annemin Semerkant TV'de 'Hanımlar Buyurun' diye bir programı var. Oyunculuğu düşünmüyor.

Anne ve babanızın ayrılması sizi nasıl etkiledi?
T.T.: Ayrıldıklarında 18 yaşındaydım, her şeyin bilincindeydim; çok etkilenmedim.

O dönem en çok neyin boşluğunu hissettiniz?
T.T.: Gitar sesinin. Babam eve geldiğinde gitar çalardı. Annem ona her gün meyve tabağı hazırlardı. Bazen okuldan eve geldiğimde; "Niye gitar sesi gelmiyor bu evden?" dediğim oldu ama babam hiçbir zaman yokluğunu bana hissettirmedi.

BABA BANA SICAK DAVRANDI

Bir dönem aralarında atışmalar da oldu...

T.T.: Aman yok, aşık atışması gibi o. Göz önünde oldukları için duygularını da saklayamıyorlar.

Barışırlar mı sizce?
T.T.: Onun için ben bir şey diyemem, babama soracaksınız ama annemin kötü günü olsa ilk koşacak kişi babamdır. Babamın hastalığında da hastaneye ilk giden annem oldu. Marmaris'te rahatsızlığında hemen yanına gittik, iki-üç gece annem refakatçi olarak kaldı. Belki birleşmezler, barışmazlar ama her zaman birbirlerine saygı duyarlar. 30 yıl birlikte yaşamış bu insanlar. Evleri ayrı olabilir ama içten içe ayrı olduklarını düşünmüyorum. Zaten ben varım aralarında, ayrılamazlar.

Ferdi Tayfur'a beste yapmayı düşünüyor musunuz?
T.T.: 13 yaşımdan beri beste yapıyorum babama. Onun albümlerinde şarkılarım var. 'Evde Yoktun', 'Bekle Beni', 'Elim Kolum Bağlı'; babamın albümünde olan şarkılarım. "Tuğçe bana beste yap" derse seve seve... Elimde şu an onun söyleyebileceği besteler var. Kendisiyle daha paylaşmadım. Zaten ikinci albüme geç kaldık, onu da çıkartalım.

Taner Bey, Ferdi Tayfur'un karşısına ilk çıktığınızda neler hissettiniz?
TANER ŞAFAK: Ferdi Tayfur'un karşısına damadı olarak ilk çıktığımda ayaklarım titredi, tık nefes oldum Ama sağolsun, beni evimde gibi hissettirdi; oturduk, çay içtik, muhabbet ettik. Ben onu çok sevdim, o da beni! Ki baba kimseyi yanında tutmaz beş dakikadan fazla.

OYUNCULUKTA 70'LERDEKİ MASUMİYET YOK

Anneniz gibi neden oyunculuğu düşünmediniz?

T.T.: 70'lerde yaşasaydım oyunculuğu da tercih edebilirdim ama artık o zamanki sıcaklık, masumiyet yok; biraz fazla cesur olmanız lazım. Başka bir adamla rol icabı sarmaş dolaş olamam; kocamla çeksinler olur. Gerçekten eşimle bir sinema filminde oynamayı çok isterim ama şu an müzik çok önemli benim için.

Her dizide sarmaş dolaş roller yok ki...
T.T.: Gençlerin dizileri genelde öyle; öpüşme sahneleri var. Belli bir yaştan sonra anneyi oynarsınız tamam ama şu an bana göre değil.

ONUN ŞARKILARINI SÖYLEMEK HER BABAYİĞİDİN HARCI DEĞİL

Ferdi Tayfur'un rahatsızlığından dolayı şarkı söyleyemediğini sanıyorduk...

T.T.: Benim albümümde görsünler söylüyor mu, söyleyemiyor mu; yani hiçbir şekilde değişmedi. O kadar büyük bir usta ki, onda öyle bir kulak, öyle bir gırtlak var ki; bitmez tükenmez. O yüzden öyle 'Şarkı söyleyemiyor' diyenler biraz avucunu yalıyor burada.
Ferdi Abi'nin ayak seslerini tekrar duyuyoruz o zaman.
T.T.: Ben kendi için de bir albüm yapacağına inanıyorum. Büyük ustalar için proje albümler yapılıyor ama babama hiç yapılmadı. İstiyorum ki ona da böyle bir proje albüm yapılsın... Babam o şarkıları sanatçılarla birlikte söylesin çünkü biz onun sesini özledik.
T.Ş.: Ferdi Tayfur'un şarkılarını söylemek her babayiğidin harcı değil. Onun şarkılarını söyleyebilmek o kadar kolay değil. Bu nedenle cesaret edemiyor olabilirler.
T.T.: Babamın hayranları ciddi anlamda çok dik duran ve onu acayip destekleyen insanlar ve şarkılarını başkasının okumasına sıcak bakmıyorlar. Bana ise çok sıcak davrandılar, beni çok sevdiler. Ferdi Tayfur'un kızı olmama rağmen kötü bir şey yapsaydım, kesinlikle söylerlerdi.

'YÜRÜ BE KIZIM, İÇİNDEKİ CANAVARI ÇIKAR'

Anneniz Necla Nazır şarkıcı olmanızla ilgili ne düşünüyor?

T.T.: Annem her zaman arkamda, "Yürü kızım, kim tutar seni, çıkar içindeki canavarı" diyor. Annem de, babam da anlıyorlar beni. Şu an toplumda sanatçı çocuklarına karşı bir önyargı var. Sanki bizim para darphanemiz varmış da, sıkıntıdan ne yapacağımızı şaşırıp albüm yapıp para sayıyormuşuz gibi geliyor ama öyle değil. Gerçekten emek veriyoruz, çalışıyoruz. Ferdi Tayfur büyük bir idol, İbrahim Tatlıses de öyle! Orhan Gencebay'ın oğlu da şimdi müzikle uğraşıyor. Bize neden önyargıyla bakılıyor anlamıyorum. Ben annemin karnında sahneye çıkmışım, daha ötesi yok.

Bu önyargı sizi korkutuyor mu?
T.T.: Korkutmuyor ama geriyor insanı. Benim bir de şöyle bir yanım var; beste de yapıyorum yani sadece birinden şarkı alıp söylemiyorum. O yüzden ben gerçekten babamın genlerini almışım. 
Konular Röportaj