Tunus'ta Bin Ali için alınan uçak THY'ye satıldı

Arap Baharı'nın başladığı Kuzey Afrika ülkesi Tunus'ta halk ayaklanması sonucu devrilen eski cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali'ye ait uçak, Türk Hava Yolları tarafından 181 milyon dinara (Yaklaşık 276 milyon TL) satın alındı.

Tunus'ta Bin Ali için alınan uçak THY'ye satıldı
Hürriyet'in haberine göre Tunisair sözcüsü Amal Bourguiba, 2009 yılında 250 milyon dinara alınan Airbus A340 model uçağın, Türk Hava Yollar'na satıldığını açıkladı.

Tunus’ta Aralık 2010'da halkın ayaklanmasıyla başlayan ‘Yasemin Devrimi’; 23 yıl boyunca ülkeyi demir yumrukla yöneten Bin Ali'nin istifa ederek Suudi Arabistan’a kaçmasına neden olmuştu.

Uçak, Bin Ali’nin özel kullanımı için donatılmak üzere 2010 yılında Fransa'nın Bordeaux kentindeki havalimanına getirilmiş ve Bin Ali tarafından sadece bir kez test amacıyla kullanılmıştı.

Hisselerinin büyük bölümü Tunus devletine ait olan Tunisair, Ocak 2012'de satışa çıkardığı uçağın, "devlet başkanlarının seyahatlerinde kullanıma uygun" olduğunu ve içinde bir oturma odasıyla yatak odası da bulunduğunu duyurmuştu.

Halen Suudi Arabistan'da sürgünde yaşayan Bin Ali'nin kullanımı için tasarlanan uçak, uzun süredir Bordeaux havalimanında tutuluyordu.

Tunisair, bu satışla beraber, artık uçağın park masraflarını karşılamak zorunda kalmayacağını belirtti.