Türk doktorlar Filipinler’de umut oldu!...

Filipinler, 8 Kasım’da ülkenin orta kısmındaki adaları vuran süper tayfun Haiyan’in yaralarını sarmaya çalışırken, Türkiye’den Kimse Yok Mu'nun 12 kişilik doktor grubu, felaket bölgesine ulaştı.

Türk doktorlar Filipinler’de umut oldu!...

Başkent Manila’ya dün akşam varan Türk doktorların bugün de tayfundan en çok etkilenen Tacloban şehrine vardı. Burada günlerdir faaliyetlerine devam eden Kimse Yok Mu Derneği’nin ASYA (Arama Kurtarma Sağlık Yardım) ekibi de 2 bin kişiye sıcak yemek çıkarma gibi bir sizi yardım çalışmalarını sürdürüyor.

ASYA Medikal Kurtarma Koordinatörü Veysel Kayabaşı, Manila’ya varışında Cihan Haber Ajansı muhabirinin sorularına verdiği cevapta, bölgede tahliyelerin devam ettiğini, planlarında saha çalışmasından ziyade hastanede sağlık organizasyonu yapmak olduğunu söyledi. Kayabaşı, bu konuda Filipinler Sağlık Bakanlığı ile kendilerine bir hastane tahsis edilmesi konusunu görüştüklerini ifade etti.

Ekipte, genel cerrahi, anestezi uzmanı, acil ekibi ve hemşirelerden oluşan 12 kişi bulunuyor.

Öte yandan havadan çekilen görüntülerde tayfunun yerler bir ettiği evler ve karaya sürüklenmiş gemiler görülüyor.

Bu arada bölgedeki uluslararası yardım kuruluşları ve Filipinler hükümetinin ortak çalışması sonucu ilk su arıtma tesisinin dün gece tam kapasite çalışmasıyla birlikte Tacloban ve çevresindeki altı bölgeye temiz içme suyu sağlandı. UNICEF temsilcisi Tomoo Hozumi, her kişiye günlük 15 litre temiz su sağlayacaklarını söyledi. Bir sonraki adımın ise su dağıtım hatlarının tamir ve ulaşılması zor bölgelere su temin etmek olacağı kaydedildi.

Yardım amacıyla perşembe günü bölgeye gelen Amerikan George Washington uçak gemisinden kalkan helikopterler, tayfunzedelere havadan su, gıda ve yardım paketleri atarken, İngiliz HMS Daring gemisi de Cebu açıklarına demirleyerek, yardım ve kurtarma çalışmalarına destek veriyor.

Japonya da yardım amacıyla bin 200 kişilik asker, gemi ve uçak sağlıyor. 

OSMAN EROL / CİHAN