Türkiye diyabette alarmda!

Uluslararası Diyabet Federasyonu tarafından hazırlanan 6. Diyabet Atlası'nda, Avrupa ülkeleri arasında Türkiye diyabetin en sık görüldüğü ülke oldu.

Türkiye diyabette alarmda!
Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberine göre Tür­ki­ye'nin, Av­ru­pa ül­ke­le­ri ara­sın­da di­ya­be­tin en sık gö­rül­dü­ğü ül­ke ol­du­ğu be­lir­til­di.Ulus­la­ra­ra­sı Di­ya­bet Fe­de­ras­yo­nu (IDF) ta­ra­fın­dan ya­yım­la­nan "6. Di­ya­bet At­la­sı"nda, Tür­ki­ye'de di­ya­bet sık­lı­ğı­na iliş­kin ve­ri­le­re yer ve­ril­di. Atlasta Tür­ki­ye'nin de di­ya­be­tin en çok gö­rü­le­ce­ği ilk 10 ül­ke ara­sı­na gi­re­ce­ği ifa­de edi­li­yor.

Tür­ki­ye'nin, ay­rı­ca Av­ru­pa'da di­ya­be­tin en sık gö­rül­dü­ğü ül­ke ola­rak gös­te­ril­di­ği Di­ya­bet At­la­sı'nda, Tür­ki­ye'yi Rus­ya, Al­man­ya, İs­pan­ya, Slo­ven­ya, Çek Cum­hu­ri­ye­ti, Avus­tur­ya, Da­ni­mar­ka, Ma­ca­ris­tan ve İs­viç­re ta­kip edi­yor.

Obe­zi­te, di­ya­bet ris­ki­ni ar­tı­rı­yor

At­las­ta, di­ya­bet­te en önem­li risk fak­tö­rü ola­rak obe­zi­te­ye işa­ret edi­lir­ken, Tür­ki­ye'de­ki obe­zi­te oran­la­rın­da gö­rü­len ar­tı­şa dik­kat çe­ki­li­yor. Sağ­lık Ba­kan­lı­ğın­ca yü­rü­tü­len ve 2014 yı­lın­da ya­yım­la­nan "Tür­ki­ye Ço­cuk­luk Ça­ğı Şiş­man­lık Araş­tır­ma­sı-2013 Ra­po­ru" so­nuç­la­rı­nın da yer al­dı­ğı at­las­ta, Tür­ki­ye'de 7-8 yaş gru­bu kız ço­cuk­la­rı­nın yüz­de 21.6'sı­nın, er­kek ço­cuk­la­rı­nın da yüz­de 23.3'ünün obez ol­du­ğu­nun anlaşıldığına vurgu yapıldı.

Tür­ki­ye'de 7 mil­yon­dan faz­la di­ya­bet­li has­ta var

Di­ya­be­tin Tür­ki­ye'de bek­le­nen­den de hız­lı şe­kil­de art­tı­ğı­nın ve 20 yıl son­ra­sı için ön­gö­rü­len ra­kam­la­ra şim­di­den ulaş­tı­ğı­nın or­ta­ya ko­nul­du­ğu be­lir­ti­len at­las­ta, ge­çen yıl Tür­ki­ye'de tes­pit edi­len di­ya­bet­li has­ta sa­yı­sı­nın 7 mil­yon­dan faz­la ol­du­ğu­na dik­kat çe­ki­li­yor.

Has­ta­la­rın yak­la­şık ya­rı­sı­nın (3 mil­yon 383 bin ki­şi) 40-60 yaş ara­lı­ğın­da ol­du­ğu ve 2013 yı­lı iti­ba­rıy­la 18 bin 190 ço­cuk­ta di­ya­bet bu­lun­du­ğu vur­gu­la­nan at­las­ta, "2013 yı­lın­da, Tür­ki­ye'de  eriş­kin yaş gru­bun­dan 59 bin 786 ki­şi­nin di­ya­bet ve di­ya­bet iliş­ki­li ne­den­ler­le kay­be­dil­di­ği" ön­gö­rü­lü­yor.