Türkiye doğalgazda ticaret merkezi oluyor

Enerji Bakanı Albayrak’ın milli enerji kaynaklarının artırılması projesiyle Türkiye doğalgazda ticaret merkezi olacak. Doğalgaz piyasasının Nisan’da devreye girmesiyle, Türkiye ve bölgemizdeki ülkelerin doğalgazı bu piyasada fiyatlanacak.

Türkiye doğalgazda ticaret merkezi oluyor
Yeni Asır'ın haberine göre doğalgaz ticareti için elektronik platformdan alış-satış teklifi verilecek
Hükümet, Türkiye'nin enerji ticaret merkezi olma vizyonu doğrultusunda doğalgaz, kömür, petrol piyasasının arka arkaya faaliyete geçmesi öngörülüyor. Bunun için bir yandan piyasaların oluşumuna yönelik fizibilite, mevzuat ve teknoloji altyapı çalışmaları yapılıyor.

Doğalgaz piyasasının işleme açılmasına yönelik yol haritası da tamamlandı. Doğalgaz piyasasında fiziksel teslimatlı vadeli ürünlere yönelik mevzuat çalışmaları da şekillendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın 1 Nisan 2018'de devreye almayı hedeflediklerini açıkladığı doğalgaz satış piyasasına yönelik 10 önemli adım ve sektöre etkileri şöyle:

ELEKTRONİK PLATFORMDA FİYATLANACAK: Doğalgaz ticaretinin yapılacağı bir elektronik platform kuruluyor. Doğalgaz ticareti yapacaklar bu platform üzerinden alış-satış teklifi verecek. Bu platformun işleyişine yönelik usuller organize toptan doğalgaz satış piyasası yönetmeliği ile belirleniyor.

DOĞALGAZDA OBJEKTİF KRİTERLER: Türkiye ve yakın bölgesindeki ülkelerin doğalgazı bu yeni piyasada fiyatlanacak. Doğalgaz fiyatı objektif kriterlere göre belirlenecek.
Böylece rekabetçi piyasada fiyatlanması sağlanacak.

ELEKTRONİK TABLOYA İLETİLECEK: Platform üzerinde eşleşen teklifler netleştikten sonra BOTAŞ elektronik bülten tablosuna iletilecek. Buradan da sisteme girilecek.

DENGELEME GAZI EŞİTSİZLİĞİ ÖNLEYECEK: BOTAŞ piyasa mekanizması dışında elde edilen, fiyatlandırılan dengeleme gazı da bu platformda fiyatlandırılacak.

Dengeleme gazının piyasada fiyatlamasıyla elektrik- doğalgaz piyasaları arasındaki eşitsizliğin önüne geçilecek.

KONTRATLARA YENİ MODEL: Petrol endeksli kontratlar yerine satıcı-alıcıyı risklerden koruyan, rekabetçi fiyatlar baz alınacak.

Doğalgazda kontrat yenilemelerinde formüller daha rekabetçi olacak.

BAĞIMLILIK SON BULACAK: Kısa vadeli sözleşmeler artacak, tedarik-talepte bağımlılık son bulacak. Böylece piyasada zorunlu bağımlılığın da önüne geçilmiş olacak.

KESİNTİLİ - KADEMELİ ARAÇLAR: Doğal gazda talep yönetimi mekanizmaları hayata geçirilerek kesintili veya kademeli araçların geliştirilmesi sağlanacak. Bu konudaki düzenlemeler piyasa izleme mekanizmalarıyla desteklenecek.

GAZ MİKTARI ARTACAK: Yeni piyasayla birlikte doğalgazda ticari işlem derinleşecek. Ticarete konu olan doğalgaz miktarı artacak.

UZLAŞMADA YETKİ EPİAŞ'IN: Ortaya çıkacak dengesizlikler konusunda uzlaşma işlemini Enerji Piyasaları İşletme A.Ş (EPİAŞ) yürütecek.

Şirket işlettiği tüm piyasalar için uluslararası standartlara uygun teknolojik altyapısını geliştirmeye devam edecek. Piyasaya yönelik yazılımları da EPİAŞ hazırlıyor.

DEPOLOMA KAPASİTESİ ARTIYOR: Doğalgaz depolama alanında da kapasite arttırma çalışmaları tüm hızıyla sürdürülecek. Tuz Gölü'nde kapasite artırım çalışmaları sürdürülecek.

İNDİRİM YÜZDE 20'Yİ AŞAR

Avrupa ülkelerinde doğalgazın yarısı, petrol fiyatına endeksli uzun vadeli kontratlar yerine, yüzde 15-20 arasında avantaj sağlayan spot piyasa fiyatlarından alınıyor. Türkiye'nin de uzun vadeli kontratlar yerine spot piyasaya geçişiyle birlikte doğalgaz fiyatlarının yaklaşık yüzde 20 ucuzlaması bekleniyor.