Türkiye'den ABD'nin vize açıklamasına rest!

ABD'nin Türkiye'den vize başvurularını askıya alma kararının ardından Türkiye de ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Türkiye'nin vize kararına sunduğu gerekçelerin ABD ile aynı olması dikkat çekti.

Türkiye'den ABD'nin vize açıklamasına rest!
Habertürk'te yer alan habere göre ABD’nin Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarında göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıklaması üzerine Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de “ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır” açıklaması yaptı.

Uygulama kapsamında sınırda bandrol vize, e-vize ve etiket vize durduruldu. Öte yandan yarın Türkiye'ye gelecek ABD'liler vize kararından etkilenmeyecek.

Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği'nin yaptığı yazılı açıklamada, alınan kararın gerekçesinin, ABD'nin yaptığı açıklamada belirtilen gerekçe ile aynı olması dikkat çekti.

TUTUKLAMANIN ARDINDAN TANSİYON YÜKSELDİ

İki ülkenin karşılıklı olarak vizeleri askıya almasına götüren süreç ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz'un FETÖ bağlantısı iddiasıyla tutuklanmasıyla başlamıştı. ABD Büyükelçiliği tutuklama kararına "İddiaların temelsiz olduğuna inanıyoruz. Çalışanlarla ilgili temelsiz iddialar Türkiye ile uzun süreli ortaklığımızı baltalıyor" ifadeleri ile tepki göstermişti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Hüseyin Müftüoğlu, ABD Büyükelçiliğince yapılan açıklamaya ilişkin bir soru üzerine, "25 Eylül 2017 tarihinde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınan ve bilahare tutuklanan sözkonusu kişi ABD Konsolosluğunun resmi listesinde kayıtlı personeli olmadığı gibi, herhangi bir diplomatik veya konsüler bağışıklık sahibi de değildir" yanıtını vermişti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da tutuklamaya ilişkin "Burada üzerinde durulması gereken ABD Büyükelçiliğinin de bir terör örgütüyle bu kadar içli dışlı birisinin Türk makamlarına bildirilmeden ABD Büyükelçiliğinde çalışması ve bu kadar isnat bulunan birinin orada bulundurulması. 'Biz nasıl böyle birini burada tutuyoruz' diye biraz onun üzerinde kafa yorarlarsa daha isabetli olur." açıklamasında bulunmuştu.

Türkiye'den ABD'nin vize açıklamasına rest!