Türkiye’nin yüreğini yakan kare için karar çıktı!

Van’da bir babanın, oğlunun cenazesini çuvalla taşıdığı kare Türkiye’nin yüreğini yakmıştı. Tam 4 yılda sonuçlanan soruşturmada, ihmali olduğu iddia edilen görevliler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararlaştırıldı.

Türkiye’nin yüreğini yakan kare için karar çıktı!
Vatan'da yer alan habere göre Van’ın Gürpınar ilçesine bağlı Yalınca köyü Çeli mezrasında yolların kardan kapalı olması nedeniyle hastaneye kaldırılamadığı için yaşamını yitiren ve cenazesi babasınca çuvalda taşınan 2 yaşındaki Muharrem Taş’ın ölümü, yüreğimize taş gibi oturmuştu. Van Cumhuriyet Başsavcılığı, bu korkunç olayda ihmali olduğu iddia edilen 112 Acil Komuta Merkezi, jandarma ve dönemin özel idare çalışanları hakkında, “taksirle ölüme neden olmak” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarından yürüttüğü soruşturmayı tamamladı.

Kusur ve ihmal yok

Müşteki ve dosyada ihmali bulunduğu öne sürülen kurumlardaki görevlilerin ifadeleri ile bilirkişi raporlarını alan başsavcılık, şüpheliler hakkında kovuşturmanın yapılmasına yer olmadığına karar verdi. Kararda yer alan bilirkişi raporunda, görevlilerin olayda kusur ve ihmallerinin bulunmadığının, müştekinin çocuğunun hastalığı için yardım talebini zamanında yapmadığının, gerekli yardımın ağır meteorolojik koşullar, teknik şartlar ve öncelikle zaman kaynaklı fiili imkansızlık nedeniyle karşılanamadığının tespit edildiği belirtildi.

‘CENAZE NAKLİ İÇİN AMBULANS İSTENMEZ’

Bilirkişi raporunda Muharrem Taş’ın vefatından sonra cenaze nakli için ambulans talebinin doğru bir davranış olmadığı, talebi yerine getirmeyen görevlilerin gereğine uygun davrandıkları bildirildi.

‘Ev çocuk için uygun değil’

Soruşturma kapsamında alınan 13 Aralık 2017 tarihli bilirkişi raporunda şu ifadelere yer verildi: "Abdulvahap Taş’ın resmi ikametgah yeri Van olmakla birlikte, Çeli mezrasında toprak damlı taş yapı, bir adet bitişik tandır odası evde kalıyordu. Ailenin Van’da ikameti sırasında Edremit 014 Aile Hekimliği’nce 13 Aralık 2013 tarihinde yapılan muayenesinde AKUT faranjit, 24 Kasım 2013’te Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi acil polikliniğinde gastroenterit ve 1 Ağustos 2013 tarihinde üst solunum yolu enfeksiyonu tanıları ile tedavi aldığı, dolayısıyla vefatından bir yıl önce üst solunum yollarından rahatsızlık geçirdiği anlaşılmaktadır.

Hiç ilaç kullanılmamış

Konuşma tutanaklarından ateş düşürücü şurup dahil hiçbir ilaç kullanılmadığı anlaşılmış, olay yeri araştırmasında hiçbir ilaca rastlanmamıştır. Çeli mezrasında kaldıkları evin, ağır kış şartlarının olduğu bir coğrafyada bir sene önce solunum yollarından rahatsızlık geçiren 2 yaşındaki bir çocuk için uygun olmadığı göz önünde bulundurulmalıdır. Ebeveynlerince gerekli ihtimam gösterilip tedavi yoluna gidilmemiştir."


BİLİRKİŞİ RAPORU

Helikopterin iniş yapması çok zordu

Olay yeri tutanağında bölgede kar kalınlığının 1-4 metre olduğuna dikkat çekildi. Van Jandarma Filo Komutanlığının 7 Aralık 2016 tarihli yazısında da kar kalınlığının 50 santimetrenin üzerinde olması durumunda iniş yerlerinin kömür ve toprakla işaretlenmesi, karın savrularak pilotların görüşünü engellememesi için tedbir alınması gerektiği, haberleşmenin bile sınırlı olarak yapıldığı Çeli mezrasında iniş şartlarının sağlanmasının zor görüldüğünün anlaşıldığı anlatıldı.

AİLENİN AVUKATI: "AİHM’e kadar gideceğiz"

Ailenin avukatı ve aynı zamanda Van Baro Başkanı olan Murat Timur, “Karar önümüzdeki hafta itiraz edeceğiz. Buradan belki bir sonuç çıkmaz ama gerek Anayasa Mahkemesi gerekse de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi yoluyla mücadelemize, hak arayışlarımıza devam edeceğiz” dedi.