Türkiye'yi '4.5G' heyecanı sardı!..

Mobil internet hızını 14 kata kadar artıracak olan 4,5G teknolojisi sayesinde, cep telefonlarının 'çekmeme' gibi bir sorunu kalmayacak. Yeni nesil multimedya için 17 milyona yakın telefon yenilenecek..

Türkiye'yi '4.5G' heyecanı sardı!..
Bugün'den Murat Gülderen'in haberine göre Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından ihalesi onaylanan ve 1 Nisan 2016’da hayata geçecek olan 4,5G ile ilgili her kafadan bir ses çıkınca, ciddi bilgi kirliliği oluşmaya başladı.

Pek çok soru var

4,5G neyi ifade ediyor, ne kadar hız sunuyor, ne zaman hayatımıza girecek, her yerden net bir şekilde çekecek mi, bunun için ekstra bir ücret ödenecek mi, mevcut telefonlarımızla 4,5G'yi kullanabilecek miyiz, hız artınca internet fiyatları düşecek mi gibi akılda kalan pek çok soruyu sizler için derledik.

Saniyede 37,5 MB

Dördüncü nesil kablosuz iletişim ağlarına genel olarak 4G adı veriliyor. Türkiye’de ise 4G'nin daha gelişmiş bir sürümünün (LTE Advanced) kullanılacak olması nedeniyle, 4G yerine 4,5G kavramı kullanılıyor. Standart 4G bağlantısı, 100Mbps hıza ulaşabilirken 4,5G, bir başka deyişle LTE Advanced, 300Mbps (saniyede 37,5 MB) ve üzerine ulaşabiliyor.

1 Nisan'da geliyor

1 Nisan 2016’da hayatımıza girecek olan bu hizmet, o teknolojiye uyumlu SIM kart ve cihaz sahipleri herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek. Bu durumda 2 GB büyüklüğündeki bir video, 3G'de 780 saniyede yüklenirken, 4,5G'de 54 saniyede indirilebilecek. Böylece veri indirme hızı 14 kata kadar artacak.

1 kilometrelik tünel

İnternet hızı, frekans, kapsama alanı, baz istasyonu, coğrafi koşullar ve şebeke yoğunluğuna göre değişiklik gösterebilecek.

Yeni teknoloji ile birlikte 1 kilometrenin üzerindeki tüneller ve konvansiyonel tren hatları kapsama altına alınacak.

Ek ücret olmayacak

Yüksek mobil internet hızı, fazla data kapa-sitesi sunan 4,5G'den, teknolojiye uyumlu sim kart ve cihaz sahipleri herhangi bir ek ücret ödemeden yararlanabilecek. Sağlık ve eğitim gibi alanlarda pek çok çözüm getirmesi beklenen bu teknoloji ile bulut uygulaması da daha verimli kullanılabilecek.

Birçok cihazla uyumlu

Piyasada son iki yılda çıkan iPhone, Galaxy, Microsoft, Blackberry, Vodafone Smart 6, Lenovo, Teknosa Preo P1, Vestel Venüs, ASUS, Casper gibi akıllı telefonlar 4.5G uyumlu. Araştırmalara göre şu anda Türkiye'de kullanılan akıllı telefonların sadece yazde 10'u 4,5G ile uyumlu.

Türkiye'yi '4.5G' heyecanı sardı!..

Türkiye'yi '4.5G' heyecanı sardı!.. - Resim : 2