TÜSİAD ona emanet!

TÜSİAD yönetim kurulu istifa eden Muharrem Yılmaz’ın yerine oy birliğiyle başkan olarak Haluk Dinçer’i seçti.

TÜSİAD ona emanet!
Hürriyet'ten Jale Özgentürk'ün haberine göre TÜSİAD’ın 16’ıncı başkanı olan Haluk Dinçer’in yeni görevinde nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor.

TÜRKİYE Sanayici ve İşadamları Derneği’nde (TÜSİAD) Muharrem Yılmaz’ın sürpriz istifasıyla başlayan süreç dün Başkan yardımcısı Haluk Dinçer’in yönetim kurulu üyeleri tarafından başkan seçilmesiyle son buldu. TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Erkut Yücaoğlu’nun da katıldığı toplantıda Yönetim kurulu üyeleri Muharrem Yılmaz ile biraraya geldi. Yılmaz’dan istifa nedenlerini dinleyen yönetim kurulu üyeleri, başkanlık seçimini daha sonraki bir tarihe bırakmak yerine açıklamada da belirtildiği gibi ‘kurumsal kültürüne uygun olarak’ başkan seçimini gerçekleştirdi.

Aslında açıklamada da vurgulanan kurum kültürüne göre Yılmaz’ın istifasından sonra en kıdemli başkan yardımcısı Haluk Dinçer’in başkan seçilmesi gerekiyordu. Ancak TÜSİAD’la hükümet arasında bir türlü bitmeyen gerilim nedeniyle Dinçer’in mesafeli olduğu ve Sabancı Grubu ile de istişarede bulunduğu ileri sürülmüştü. İstifanın ardından Dinçer’in başkan olacağına yönelik haberi ilk kez hurriyet.com.tr’de dile getirmiştik. Ancak bu haber için Dinçer ‘Başkan olacağım haberleri yanlış. Henüz karar vermedik’ demişti.

TÜSİAD’da ‘kurumsal kültürün’ hemen uygulanamamasının bir nedeni ise istifa seçeneğinin Yılmaz tarafından ilk kez kullanılmış olmasıydı. TÜSİAD’ın bazı üyeleri görünürde sendikal sorunlar olsa da iddiaların Yılmaz’ı yıpratmak üzere ortaya atıldığını savunuyordu. TÜSİAD’ın Başkanlar Konseyi üyelerinin de aralarında olduğu bu isimler, seçimin Yılmaz ile görüşüldükten sonra yapılması görüşündeydi. Dün yapılan toplantıda Yılmaz’ın da kararlı bir tutum içinde olduğu ortaya çıkınca başkanlık tartışmalarını uzatmak istemeyen yönetim kurulu üyeleri oy birliği ile Haluk Dinçer’i başkan seçtiler. Dinçer’in görevi kabul etmesi ise Sabancı Grubu’ndan da destek aldığını gösteriyor.

Sabancı Grubu’ndan 3’üncü isim oldu

HALUK Dinçer, Sabancı Grubu’ndan TÜSİAD’a başkan olan üçüncü isim. TÜSİAD’ın kurucularından Sakıp Sabancı ve sonrasında Ömer Sabancı başkanlık koltuğunda oturan iki isimdi. Dinçer ile birlikte ‘TÜSİAD-hükümet ilişkileri nasıl olur’ sorusu ise gündemde. TÜSİAD’ın etik değerlerinin ve demokrasi, hukuk devleti gibi ilkelerinin belli olduğunu söyleyen üyeler daha önce olduğu gibi gerektiği zaman gereken çıkışların yapılacağını söylüyor. Ancak cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar sert bir çıkış beklenmiyor. Dinçer’in üslubuna gelince... Dinçer, polemiklerden hoşlanan bir işadamı değil. Başkan olarak nasıl bir yol izleyeceğini hep birlikte göreceğiz.

TÜSİAD’dan Yılmaz’a teşekkür

TÜSİAD’tan dün yapılan açıklama şöyleydi: “Muharrem Yılmaz, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden 4 Haziran 2014 tarihinde istifa etmiştir. Sayın Yılmaz 2010-2012 yılları arasında sürdürdüğü Yönetim Kurulu Üyeliği, Başkan Yardımcılığı ve 2013 Ocak ayından bu yana üstlendiği Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini başarıyla ifa etmiş, kurumun ulusal ve uluslararası düzeydeki itibarına çok önemli katkılar sağlamıştır. Yılmaz görevi süresince, Türkiye’de sivil toplumun güçlenmesi ve iş dünyasının örgütlü gelişimi için emsal teşkil edecek somut adımlar atmıştır. TÜSİAD olarak Muharrem Yılmaz’a vermiş olduğu hizmetlerinden dolayı teşekkürlerimizi sunarız. TÜSİAD Yönetim Kurulu tüzüğüne ve kurumsal kültürüne uygun olarak kendi içinde yaptığı seçim sonucunda, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Haluk Dinçer’i seçmiştir.”

Sabancı Perakende Grubu Başkanı

1962 yılında doğan Haluk Dinçer, kariyerine 1985 yılında ABD’de General Motors Technical Center bünyesinde proje mühendisi olarak başladı. 1995 yılında Sabancı Grubu’na katılan Dinçer, altı yıl süreyle Temsa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2001 yılında Gıda ve Perakende Grubu Başkan Yardımcısı, 2002 yılında Gıda Grubu Başkanı görevine atandı. Haluk Dinçer 2004 yılından bu yana Perakende Grup Başkanı olarak görev yapıyor.