Üç hataya televizyon kapatma!...

680 sayılı KHK’deki düzenlemeyle, Basın Kanunu uyarınca getirilen yayın yasak ve kısıtlamalarına aykırı olarak yayın yapılmasının cezası, lisans iptaline kadar gidebilecek.

Üç hataya televizyon kapatma!...
Hürriyet'ten Meltem Özgenç ve Fırat Alkaç'ın haberine göre yayın yasağına aykırı davranılması halinde önce yayın 1 gün durdurulacak; bu halde yasanın 32/4. fıkrası (kamu yayını yapma, programa durdurma) uygulanacak. Bir kez program durdurma cezasısının ardından; bir yıl içinde aykırılığın tekrarı halinde yayın 5 güne, ikinci kez tekrarında 15 güne kadar durdurulacak. Aynı yıl üçüncü kez ihlal yapılırsa; yayın lisansı iptal edilecek. RTÜK Kanunu’nda teröre hizmet edecek şekilde yayınların yasaklandığı maddeye, “Terör eylemini, faillerini ve mağdurlarını terörün amaçlarına hizmet edecek sonuçlar doğuracak şekilde sunamaz” cümlesi eklendi. RTÜK’ün kamu yararı gerekçesiyle lisans taleplerini reddedebileceği düzenlemesi de yapıldı.

TEPKİLER

Haber alma hakkına engel

Turgay Olcayto (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı): Gazeteci arkadaşlarımız kısıtlamalara ve yasaklara uyuyor. Ancak bazı kısıtlamalar halkın haber alma hakkını engelliyor. KHK ile halk haber alamayacak. Devlet sansür uygulayacak. Gazetecilerin sağır olması isteniyor.

Durdurma çok ağır bir yaptırım

Prof. Dr. Ersan Şen (Avukat): Tümüyle durdurma çok ağır bir yaptırım. O mecrada çalışanlar, okuyucu - izleyiciler de cezalandırılıyor. Bu, hukuki ve demokratik değildir. Toplu cezalandırmadan vazgeçilmelidir.

Devlet sansür uygulamaya başladı

Ergin Cinmen (Avukat): Gazeteciler baskılar nedeniyle otosansür uyguluyordu. Son KHK ile artık devlet sansür uygulamaya başladı. Medyayı susturarak, sansür uygulayarak terörle mücadele edilemez.