Ümit Sayın'ın 'müzikle dolu' hayatı

9 yıldır solo albüm yapmayan ve en son 2011'de çıkardığı "Söz – Müzik: Ümit Sayın" isimli düet albümüyle karşımıza çıkan Ümit Sayın "Kendiliğinden" isimli yeni solo albümüyle müzikseverlerle buluştu.

Ümit Sayın'ın 'müzikle dolu' hayatı
Ümit Sayın'ın Akşam'da yayınlanan röportajı..

“Kendiliğinden” isimli son albümünüzden biraz bahseder misiniz? Bu albümün diğer albümlerinizden farkı nedir?

“Kendiliğinden” albümü uzun bir aradan sonra yaptığım ve benim ilk akustik solo albümüm. Şarkıların aralarına bazı efektler koyarak şarkıları birbirine bağladık. 2004-2007 arasında yazdığım şarkıların o yıllardaki ruh hallerimi dinleyiciye hissettirmek adına nefesler, ayak sesleri, sokak sesleri, kedimin sesi gibi sesleri şarkı aralarına koyarak dinleyiciyi hayatıma yaklaştırmak istedim. Aslında 3 yıl süren bir gün gibidir albümün tadı.

Ümit Sayın, özel bir ses, önemli bir söz yazarı ve besteci. Siz bütün bu sıfatlar arasından en çok hangisini kendinize yakıştırıyorsunuz? İşin üretim kısmı mı yoksa performans kısmı mı sizi heyecanlandırıyor?
Şimdilerde her şey eşitlendi. Eskiden olsa mutfağını daha seviyorum derdim. Bu albümde sanki sesime daha uygun şarkılar yazdım. O yüzden şarkıları yorumlamak daha rahat ve daha zevkli hale geldi.

HIRSLARIM HİÇ OLMADI

Albümde iki şarkıya klip çektiniz. Başka şarkılara klip gelecek mi?

“Kendiliğinden” isimli yeni solo albümüm iki şarkıya klip çektik. İlki “Biz Kopamayız” ikincisi “İster İster” şarkılarına geldi. “Biri Var Kalbinde” isimli şarkıma klip çekmeyi düşünüyoruz.

Başka sanatçılara verdiğiniz şarkılar arasında "Keşke bunu kendime saklasaydım" dediğiniz şarkılarınız var mı?
Ben diğer şarkıcı arkadaşlarımla paylaştığım eserlerimi daima bu şarkı onun nasibidir deyip kafamda konuyu kapatırım. Bir de şu durum var tüm şarkılarımı ben okumaya kalksam ömrüm yetmez. Paylaşmak güzel bir şey.

Bu ses müzik dünyasında olmasaydı hangi alanda nerelerde olurdu?
Takdir-i ilahi. Sesimle bir yere gelmek vs. hırslarım hiç olmadı. Ben sadece müziğe aşıktım; şarkı söylemeye, söylerken o güzelliğin içinde erimeye aşıktım. Sonrasında aynı duygunun beste ve söz yazma dünyasının keşfiyle hissim daha da büyüdü. İçime sığmadı ve eserlerim insanlara ulaştı. Ne olacaksa o oldu. Ben müzik adamı oldum. Başka da ne, ne olacaktı, ne olabilirdim bunu hiç düşünmedim.

Albümdeki parçalardan hangisi sizi en iyi şekilde ifade ediyor?
Her birinin hatırası başka başkadır. Haksızlık olmasın hiçbirine. Ama bu albümde “Hep senin yüzünden” isimli eserimin yıllarca dinlenip, ismimle anılması kaçınılmazdır.

FİLM MÜZİKLERİNE SAKLADIĞIM BİR ENERJİ VAR

Pop müziğin dışında, farklı müzik türlerinde de eserler vermeyi düşünüyor musunuz?

Türkü formunda eserlerim olmuştur geçmişte ve bu albümde bazı melodik yapılarda bu etki mevcuttur. Belki bir gün vakit bulursam bir sanat müziği eseri hediye etmek isterim bu güzel topraklara. İçimden gelirse, kendiliğinden olursa.

Günümüzde, pek çok müzisyen dizi ve film müzikleri yapıyor. Sizde buna sıcak bakıyor musunuz?
Orijinal film müziği olabilir. Ama şartım, gerçek bir film olacak. Oraya sakladığım bir enerji var içimde ama değmesi lazım. Dokunmadan olmaz.

Hayatta asla affetmem dediğiniz şeyler var mıdır?
Hainliği, beyazı olmayan yalanı, emeğimi çalanı, sevdiğime göz dikeni, hadsizliği, münasebetsizliği. Hepsini sonrasında affederim ama bir daha varlığını hayatıma sokmam. Sesimle bir yere gelmek vs. hırslarım hiç olmadı. Ben sadece müziğe âşıktım; şarkı söylemeye, söylerken o güzelliğin içinde erimeye âşıktım.
Konular Röportaj