Umut tacirleri Suriyelileri ölüme terk etti!

Umut tacirlerinin 'Yunanistan' vaadiyle kandırdığı mültecileri bir bekçinin dikkati kurtardı. Elleri bağlı olarak bir dama hapsedilen Suriyelileri fark eden bekçi ile kaçakçılar arasında çatışma çıktı. Kaçakçılardan biri yaralı olarak ele geçirildi.

Umut tacirleri Suriyelileri ölüme terk etti!
Yeni Asır'dan İlker Uyar'ın haberine göre Manisa'nın Şehzadeler ilçesinin Sancaklı İğdecik Mahallesi'nde meydana gelen olayda, umut tacirlerinin planları suya düştü. İzmir'de Suriyeli sığınmacıları "Yunanistan'a kaçıracağız" vaatleriyle kandıran ve tüm paralarını alan bir şebeke, Manisa'da duvara tosladı. Kaçakçılar, Suriyelilerin paralarını alarak Sancaklı İğdecik'te bir dama getirip ellerini bağlayarak hapsetti.

Çatışma çıktı

Ancak bölgede devriye gezen Şehzadeler Belediyesi Çiftçi Malları Koruma Birliği'nde görevli bekçiler durumu fark etti ve umut tacirleriyle çatıştı. Umut tacirleri, kendilerini fark eden ismi açıklanmayan bir bekçiye ateş etti. Bekçi ateşle cevap verince, M.M.H. (23) adlı kişi sağ bacağından pompalı tüfekle yaralandı.

Olay yerine gelen 112 sağlık ekipleri, yaralı şahsı Turgutlu Devlet Hastanesi'ne, ardından Manisa Devlet Hastanesi'ne kaldırdı. Yaralı şahsın bacağının kopma noktasına geldiği öğrenilirken jandarma ekipleri konuyla ilgili soruşturma başlattı. Paraları alınan ve bir dama hapsedilen Suriyeli sığınmacıların yapılan işlemlerin ardından yabancılar şubesine sevk edileceği öğrenildi. Bir Suriyeli, "Bizi İzmir'den alıp buraya getirdiler, paralarımızı da aldılar. Bizi Yunanistan'a götüreceklerini söyleyip buraya getirdiler" dedi.

3 botta 120 kaçak

Çanakkale'de, Yunanistan'ın Midilli Adası'na geçmek isteyen 120 kaçak yakalandı. Alınan bilgiye göre, Ayvacık ilçesi sahillerinden 3 lastik botla denize açılan kaçaklara yönelik sahil güvenlik ekiplerince Biberderesi ve Dut Burnu açıklarında operasyon düzenlendi. Botlardan alınan Afganistan ve Suriye uyruklu 120 kaçak, Küçükkuyu'da karaya çıkarıldı. Kaçaklar, işlemlerinin ardından Ayvacık'taki Yabancıları Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

Sosyal medyada göçmen pazarlığı

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Ege kıyılarına gelen binlerce Suriyeli, kendilerini Avrupa'ya ulaştırmayı vadeden göçmen kaçakçılarıyla sosyal medya aracılığıyla irtibat kurarak pazarlık yürütüyor, sayfalardaki bazı paylaşımlar tatil ilanlarına benziyor. Kendilerini Yunanistan'a ve Almanya'ya götürecek kaçakçılarla genellikle sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla temas kuran Suriyeliler, fiyat pazarlığını da siteler üzerinden yapıyor.

Kaçakçılar için fırsat

Bir sosyal paylaşım sitesinde 7 bine yakın Suriyelinin üye olduğu grubun yöneticisi Savsen Atraş, "Sosyal paylaşım siteleri, kaçakçılar için de fırsat oluşturuyor. Gruplarda paylaşımda bulunan kaçakçılar, fiyat tarifesi, konaklama bilgileri veriyor. Bu sayede Türkiye'den Yunanistan'a geçmek, oradan da Almanya gibi ülkelere gitmek isteyen insanlara kolaylıkla ulaşabiliyorlar ancak artık insan kaçakçıları, Suriyelileri değil, Suriyeliler kaçakçıları Yunanistan'a gitme konusunda zorlar duruma geldi" dedi.