Ünlü isimlerden 'sağlığa zararlı' paylaşım

Sosyal medya doğru kullanılmadığında zaman zaman tehlikeli bir mecraya dönüşebiliyor. Bunun son örneklerinden biri, ünlü isimlerin paylaştığı bir zayıflama ürünü...

Ünlü isimlerden 'sağlığa zararlı' paylaşım
Sözcü Gazetesi'nden Eser Akgül'ün haberine göre milyonların takip ettiği ünlü isimler, reklam anlaşması yaptıkları ürünün içeriğini araştırmadıkları için takipçilerini tehlikeyle karşı karşıya bıraktılar.

Firmalar, milyonlarca takipçisi olan ünlülerle iletişime geçip, reklam anlaşmaları yapıyor. Bu reklamlar ‘vergisiz kazanç' sağladığı için ünlülerin başını ağrıtmıştı. Toplamda 10 milyon takipçisi olan Seda Sayan, Demet Akalın, Ece Erken, Gülşen ve Ebru Şallı'nın sosyal medya hesabından reklamını yaptıkları sözde ‘detoks' ürününün içeriği ise şoke etti.

Birçok takipçinin de yorumlarıyla sanatçılara tepki gösterdikleri ve ürün konusunda ciddi uyarılarda bulundukları halde paylaşımların sürmesi gözlerden kaçmadı.

SENTETİK BOYA ÇIKTI

Ürünü incelenmek üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kalite Sistem Özel Gıda Kontrol Laboratuvarı'nda analiz ettirdik. Ürünün içerisinde ‘suda çözünen sentetik boya' olduğu tespit edildi.

Türk Gıda Kodeksi'ne göre incelediğimizde ise ürün etiketinde alerjen uyarısının hatalı yapıldığı, organik bir ürün olduğu iddia edilmesine karşın sertifikasının olmadığı, içeriğinde takviye edici gıdalarda kullanılmasına izin verilen L-Carnitine'nin bulunduğu ancak ürünün takviye edici gıda onayının olmadığı anlaşıldı.

NE ZAMAN PAYLAŞIYORLAR?

Ünlülerin hesaplarında gündüz saatlerinde bu paylaşımlara genellikle rastlanmıyor. Reklam içerikli paylaşımlar, Sağlık Bakanlığı'nın denetimine takılmamak için mesai saatleri dışında yapılıyor ve bir süre sonra sayfadan kaldırılıyor. Sebze Form Organik Detoks Çorbası adlı ürünün reklamını yapan Demet Akalın, fotoğrafın yanı sıra bir video içeriği de paylaşarak ürüne övgüler sıraladı.

Ancak Akalın, bir süre videoyu silmeyi unuttu. Hareketli görüntü şubat aynın ilk haftasına kadar Akalın'ın sayfasında kaldı. Diğer ünlü isimler Ece Erken, Seda Sayan, Gülşen ve Ebru Şallı ise belli bir süre sonra paylaşımı Instagram hesaplarından kaldırdı.

Ünlü isimlerden 'sağlığa zararlı' paylaşım

ANALİZ SONUÇLARI NE DİYOR?

Ürün tanıtım resimlerinde ürün bileşiminde bulunmayan sebzelere yer verilmiş.

Üründe salatalık, marul, kuşkonmaz, patlıcan, turp, sarı biber gibi sebzeler olmadığı halde ürün tanıtım resminde kullanılmış.

Ürünün organik sertifikası olmadığı halde ana etikette ‘organik detoks çorbası' ifadesi kullanılmış.

Ünlü isimlerden 'sağlığa zararlı' paylaşım - Resim : 2

Ünlü isimlerden 'sağlığa zararlı' paylaşım - Resim : 3

Ünlü isimlerden 'sağlığa zararlı' paylaşım - Resim : 4