Ünlü tarihçi 'Vatanım Sensin'e sert çıktı!

Araştırmacı Sinan Meydan, İzmir’in işgalinin dizilerde yanlış aktarıldığını söyledi. Meydan, “İşgal televizyon dizilerinde görüldüğü, aktarıldığı gibi centilmence olmadı. İlk birkaç gün içinde 2 bin insan işgal kuvvetleri tarafından öldürüldü” dedi.

Ünlü tarihçi 'Vatanım Sensin'e sert çıktı!
Yeni Asır'da yer alan habere göre İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi'nin (APİKAM) 'Kent Söyleşileri' serisinde konuşmacı olarak yer alan araştırmacı Sinan Meydan, "İzmir'in işgali, şu sıralar televizyon dizilerinde görüldüğü, aktarıldığı gibi centilmence olmadı. Tarihi televizyon dizilerinden değil, iyi kitaplardan öğrenin" dedi.

BU ACILAR BELGELİ

APİKAM, 'Kent Söyleşileri' serisinde Atatürk ve Cumhuriyet üzerine araştırmalara imza atan ünlü araştırmacı Sinan Meydan'ı konuk etti. Meydan, 'Atatürk ve İzmir' başlıklı konuşmasıyla İzmirlilerden ilgi gördü. İzmir'in işgali öncesinde Türklerin bölgedeki Hristiyan nüfusa yönelik şiddet uygulayacağı ve bir insan kırımı olacağı iddialarının, İzmir'i işgal etmek için emperyalist devletler tarafından uydurulmuş bahane olduğunu ifade eden Meydan, "Evet burada bir insan kırımı yaşandı ama Türkler yaşadı, bizim insanımız kırıldı. Bu acılar da belgeli. İşgal döneminde Batılı görevliler tarafından hazırlanan raporlar da bu acı ve zulümleri gösterir. Ünlü İngiliz tarihçi A. Toynbee 'Türkiye: Bir Devletin Yeniden Doğuşu' adlı eserinde İzmir'in çektiği büyük ve derin acıları anlatır" dedi.

TARİHİ İYİ KİTAPLARDAN ÖĞRENİN

Meydan, sözlerine şöyle devam etti: "İzmir'in işgali şu sıralar televizyon dizilerinde görüldüğü, aktarıldığı gibi centilmence olmadı. İşgali takip eden birkaç gün içinde 2 bin insan işgal kuvvetleri tarafından öldürüldü. Tarihi, televizyon dizilerinden değil, iyi kitaplardan öğrenin. İzmir, Kurtuluş Savaşı ve ulusal mücadele için bir merkez görevi üstlendi. Lozan Barış görüşmeleri sırasında Batılı güçlerin Türkiye topraklarındaki ekonomik çıkarlarını kaybetmemek için dayattığı zorlamalara karşı bir tavır olarak düzenlenen kongre, İzmir'de toplandı. Cumhuriyet'in ilanının ardından da bu önemini korudu."