Ünlülerin yat keyfine yakın takip!...

Dünyaca ünlü yıldızlara ve işadamlarına yat yapan Dr. Orhan Çelikkolun İstanbul Tuzladaki iki yatına kaçakçılık suçlamasıyla el konuldu.

Ünlülerin yat keyfine yakın takip!...

Bunlarla birlikte son bir ay içerisinde İstanbul'da el konan yat sayısı 10'a yükseldi...

İstanbul Gümrük Muhafaza ekipleri, gelen bir ihbarı değerlendirerek 21 Ağustos 2013 tarihinde mahkeme kararıyla ünlü işadamı doktor Orhan Çelikkol'un Tuzla'daki iki lüks yatına el koydu. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Ali Doğan imzalı kararda, 5607 sayılı Kaçakçılık Kanunu'nun 10/2maddesi (Kaçak eşya naklinde kullanılan taşıta el koyma) gereğince işlem yapıldı. ‘Sunset' ve ‘Sunset Of Notika' isimli yatların motor ve bazı aksamlarının Türkiye'ye giriş kaydının bulunmadığı tespit edildi.

Yatların sahibi Çelikkol, Kaçakçılık Kanunu'na muhalefet ve gümrük muamelesine tabi tutmadan ülkeye eşya sokma suçlamalarıyla karşı karşıya. İşadamı suçlu bulunursa hem söz konusu kaçak motor ve aksama el konulacak hem para cezasına çarptırılacak.

160 MİLYONLUK EL KOYMA

İstanbul'da gümrük ekiplerince geçen ay gerçekleştirilen operasyonda, yabancı bir ülkeden diğerine satılan ve Türkiye gümrük bölgesine girmemesi gereken 8 yata el konulmuştu. Operasyonda, Türkiye'de yerleşik Türk vatandaşı Ö. E.A'nın Fransa'dan satın aldığı 8 yatı, “bayrak kiralama” suretiyle Haydarpaşa Gümrüğü'nden paravan şirketi adına teslim aldığı tespit edildi. Gümrük ekiplerince yapılan incelemenin ardından Ö.E.A'nın, yatları Türkiye'de satmak amacıyla getirdiği anlaşıldı. Yabancı bir ülkeden diğerine satılan ve Türkiye gümrük bölgesine girmemesi gereken 8 yata el konuldu. El konulan motor yatların toplam değerinin 160 milyon lira olduğu belirlendi.

Robert De Niro'ya yat yaptı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra İsviçre'ye giden doktor Orhan Çelikkol, 1985 yılında Türkiye'ye dönüş yaparak Legend Marina şirketini kurdu. 1988'de estetik cerrah olarak çalıştığı Haydarpaşa Numune Hastanesi'ndeki görevinden istifa edip kendisini tamamen yat işine verdi. Tuzla'daki iş yerini 13 yıl önce Antalya Serbest Bölge'ye taşıdı. Orhan Çelikkol'un şirketi, birçok ünlü isme yaptıkları yatlarla tanınıyor. Bu ünlüler arasında Hollywood yıldızı Robert De Niro, ünlü müzisyen Enrico Masias ve Kuveyt Şeyhi El Sabah gibi isimler bulunuyor.

Yeni düzenleme gelebilir

Turizm Teşvik Kanunu'na göre Türkiye'de yabancı bandıralı yatların Türk sahil ve limanlarını kullanmasına imkan veriliyor. Türkiye'deki bazı yat sahipleri de yasadaki bu boşluktan yararlanıyor. Motorlu Taşıt Vergisi (MTV) ve vergilendirilmemiş yakıttan istifade etmek için yatlarını verginin az olduğu yabancı bir ülkedeki bir firma üzerinde gösterebiliyor. Türkiye'de bu şekilde vergiden kaçınma suç teşkil etmiyor. Yetkiler, bu durumu ortadan kaldırmak için yeni bir yasa hazırlığı olduğunu belirtti.
 
MEHMET ALİ AY/ BUGÜN İNTERNET SİTESİ