Varisin tek çaresi ameliyat mı?...

Varis çok yaygın bir sağlık problemi ve hastaların çoğu ameliyattan çekiniyor.

Varisin tek çaresi ameliyat mı?...
Sözcü'de yer alan habere göre varis çok yaygın bir sağlık problemi ve hastaların çoğu ameliyattan çekiniyor. Sonuç olarak birçok hasta varis çorabı ve kısmen etkili ilaçlarla hayat boyu sıkıntı yaşıyor. Ancak yepyeni yöntemlerle varisin ameliyatsız tedavisi mümkün…

Yaklaşık 2000 yılı aşkın süredir bilinen varis hastalığı  günlük yaşamı ciddi şekilde etkileyen sağlık sorunlarından birisidir. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Prof. Dr. Onur Selçuk Göksel, varis tedavisindeki yeni yöntemleri anlattı…

Kadınlarda daha yaygın

Varis, kadınlarda erkeklerden daha sık görülmekte ve yaşla birlikte görülme olasılığı artmaktadır. Klinik olarak varisler altı derece olarak değerlendirilir ve tedavi de bu verilere göre şekillendirilmelidir. Hastadan hastaya değişmekle beraber özellikle bahar aylarında artan sıklıkla ağrı, gece krampları, kaşıntı ve dolgunluk hissi, soğukla temas ihtiyacı gibi yakınmalar ön plandadır. Bu yakınmalar, uzun süreli ayakta durma, bacakları sarkıtarak hareketsiz oturma, yaz ayları veya sıcak iklim ve ortamlarda artabilir.

Varis çorabı tedavi etmez

Hastaların ancak yüzde 15 kadarında yakınmalar venoaktif ilaçlar olarak adlandırdığımız grup ilaçlarla hafiflemektedir. Elimizde en önemli korunma aracı basınçlı varis çoraplarıdır ancak bu çorapların amacı tedaviden ziyade hastalığın ilerlemesinden korunmadır.

Kapalı ameliyatın avantajı

Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle beraber hastalarımızın ‘kapalı ameliyat veya bıçaksız ameliyat’ olarak adlandırdığı endovenöz lazerle hastalıklı bu damarların kapatılmasıyla tıbbi ve kozmetik olarak son derece başarılı sonuçlar almaktayız. Bu girişimlerin en önemli avantajları, hastaların anestezi almaksızın yapılabilmeleri, iz bırakmamaları, operasyon sonrasında dinlenme dönemine ihtiyaç olmaması ve hastaların günlük hayatlarına aynı gün dönebilmeleridir. Hastalarımızın en çok merak ettiği konu olan orta ve uzun dönemde tekrarlama oranları, açık varis ameliyatlarına göre yok denecek kadar azdır. Diğer çok önemli avantaj ise varis çorabı giyme zorunluluğunun çok kısa bir zaman içine sınırlanabilmesi ve hastaların bu süreden sonra varis çorabı giymesine gerek olmamasıdır.

Tedavi için en uygun dönem

Kozmetik açıdan; özellikle kadın hastalarımızın dikkat ettikleri kılcal damar görünümlü veya daha kalın çaplı ‘mavi damarlar’ şeklinde ifade ettikleri varisler için köpük veya iğne tedavisi olarak bilinen skleroterapi; ekzolazer veya radyofrekans ile termokoagülasyon yöntemleri, hastalığın yeri ve tipine, yaygınlığına ve hastalarımızın beklentilerine göre başarıyla uygulanabilir. Ana damar yetersizliğinin giderilmesini takiben köpük skleroterapi veya transkütan lazer teknikleriyle hastalarımız kozmetik açıdan da son derece memnun olmaktalar; özellikle bahar aylarında bu hastalığın tedavisi sıcak yaz günlerinden önce hastalarımızın şikayetlerinin giderilmesini ve yaza yüz güldüren kozmetik sonuçlarla girilmesini mümkün kılmaktadır.