Veliaht prens, İran'a da resti çekti!

Suudi Arabistan’nda büyük bir tasfiye hareketi başlatan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, İran’a da rest çekti. Tahran yönetiminin, Yemen’deki Husilere füze sağlamasının, “doğrudan askeri bir saldırı” sayıldığını söyleyen Selman, “Hatta krallığa karşı bir savaş hareketi olarak düşünülebilir” dedi.

Veliaht prens, İran'a da resti çekti!
Yeni Şafak'ta yer alan habere göre Suudi Arabistan’da yaşanan üst düzey tutuklamalara paralel olarak Tahran ve Tel Aviv hattı hareketlendi. İsrail, Lübnan sınırında 100 uçak ve 45 bin askerle tarihinin en büyük tatbikatına hazırlanıyor. Yemen’de Tahran destekli Husilerin yaptığı açıklamada Riyad’a yapılan füze saldırısından sonra ikinci hedefin Dubai olacağı iddia edildi. Suudi Arabistan ve Tahran yönetimi arasında suçlama ve tehdit trafiği de son 2 gün yapılan açıklamalar ile hız kazandı. Bahreyn ve BAE yönetimince de İran’ın bölge için en büyük tehdit olduğunu savundu. İran kaynaklı tehdide en kısa sürede son verileceğini kaydeden Körfez ülkelerine Washington’dan destek geldi.

SAVAŞ İLANI SAYILDI

Muhammed Dahlan’ın 4 Kasım’da gerçekleşen yolsuzluk operasyonu ile sarsılan Suudi Arabistan’ın Körfez İşlerin’den Sorumlu Bakanı Samir Es Sebhan Riyad’a atılan füze konusunda “bu bir savaş ilanıdır’ dedi. Sebhan, Yemen’den atılan ve Riyad’ı hedef alan Kahir-M2 tipi füzenin İran tarafından Hussiler’e verildiğini bu durumun açık bir savaş ilanı olduğunu söyledi. Yemen-Hussi yönetiminden gelen açıklamada ise 5 Kasım akşamı yapılan füze saldırısının Suudi Arabistan’ın Yemen’e dönük saldırılarına misilleme olarak Zehran Asiyr bölgesinde El Cerba Askeri Üssü’nü hedef alarak gerçekleştirildiği duyuruldu.

TUTUKLAMALAR EYLÜL’DE BAŞLADI

Trump’ın Riyad ziyareti ile alınan kararlar Eylül ayında etkisini göstermeye başladı. Suudi Arabistan’da Suriye direnişini destekleyen ve İsrail karşıtı söylemleri ile bilinen etkili isimlerden 40 kişi farklı gerekçelerle tutuklandı. Aralarında akademisyen, İslam alimi, düşünür ve bilim adamı siyasetçinin yer aldığı listede en dikkat çekici isimler Selman El Udi, Avad El Garni, Ali El Omari, Abdulaziz El Tureyfi, gibi Suudi Arabistan’ın önde gelen isimleri tutuklanarak cezaevine atıldı.

Rusya'dan itidal çağrısı

Rusya, Lübnan'da Saad Hariri'nin başbakanlık görevinden istifa etmesinin ardından yaşanan gelişmelerden endişe duyulduğunu bildirdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 2016'nın sonundan bu yana Lübnan'da yaşanan olumlu gelişmelerin tehlikeye girdiği belirtildi. Açıklamada, “Bölgedeki durum göz önünde bulundurulduğunda, Lübnan’da etki sahibi tüm dış güçlerin gelişmekte olan olaylara yapıcı ve tutucu yaklaşımlarını teşvik ediyoruz.” ifadesine yer verildi.

Veliaht prens, İran'a da resti çekti!

Tahran-Tel Aviv hattı ısındı

İki hafta sürecek tatbikatın "Mavi Bayrak" kodlu ilk aşaması tamamlandı. Hava kuvvetlerinin yürüttüğü tatbikata 300 uçak ve ABD dahil sekiz ülke katıldı.

Suud’a İsrail büyükelçiliği

Suudi General Enver Aşki, Riyad'ın İsrail Büyükelçiliği açılmasına izin vereceğini ve Tel Aviv’le güvenlik anlaşmaları yapılarak İran’a karşı işbirliği başlatılacağını söyledi. İsrail Kanal 24 televizyonuna konuşan Aşki, Türkiye ve İran’ı yayılmacı politikalarla suçladı. Aşki, İsrail ile işbirliğinin Araplarda anlaşılır karşılanacağını iddia ederek bu işbirliği konusunda en geçerli sebebin ‘ortak düşman’ olduğunu kaydetti.