Venezuela'da 2025’e kadar Maduro

Venezuela’da devlet başkanlığı seçimlerini halen bu görevi yürütmekte olan Nicolas Maduro kazandı. Seçimleri boykot etmeyen tek muhalif aday Henri Falcon usulsüzlük yapıldığını gerekçesiyle sonuçları tanımadığını açıkladı.

Venezuela'da 2025’e kadar Maduro
Vatan'ın haberine göre Venezuela’da Pazar günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerini iktidardaki Nicolas Maduro ilk turda kazandı. Ulusal Seçim Konseyi Başkanı Tibisay Lucena, seçimlere yüzde 46’nın üzerinde katılımın sağlandığını belirtirken, oyların yüzde 67,7’sini Maduro’nun aldığını kaydetti. Maduro’ya karşı yarışan muhalefetin adayı Henri Falcon’un oyları ise yüzde 21’de kaldı. Maduro 5,8 milyon seçmenin oyunu alırken Falcon 1,8 milyon seçmenden oy aldı.

Venezuela’da yaklaşık 20,5 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Seçim sonuçlarının belli olmasının ardından başkent Caracas’ta taraftarlarını selamlayan Maduro, 6 yıllık göreve yeniden seçilmesini tarihi bir zafer olarak niteleyerek, “Daha önce hiçbir devlet başkanı adayı oylarının yüzde 68’ini almamıştı” dedi. 2025’e kadar başkanlık koltuğunda oturmayı garantileyen Maduro, rakiplerine de diyalog çağrısında bulunarak, “Olanlara rağmen, Venezuela’nın geleceği için nerede ve ne zaman isterlerse bir araya gelmeye hazırım” diye konuştu.

Kabul etmedi

Muhalefetin adayı Henri Falcon ise seçimlerde birçok usulsüzlüğün yaşandığını iddia ederken, “Bu bizim için bir seçim değildi” açıklamasında bulundu. Maduro’nun oyları satın aldığını öne süren Falcon, yeni bir oylama talep etti.

‘Kimse sandığa gitmedi’

Venezuela’nın en büyük muhalif ittifakı MUD seçimlerde usulsüzlük yapılacağı gerekçesi ile seçimleri boykot etmişti. Birçok Latin Amerika ülkesi, ABD ve AB de daha öncesinde seçimleri tanımayacaklarını açıklamışlardı. Muhaliflere göre bu seçimlerde 20,5 milyon kayıtlı seçmenin yüzde 30’undan az bir kısmı sandık başına gitti.