Vergi ve trafik cezalarına af!

Vergi ve trafik cezası olanlar için fırsat sürüyor. 31 Ekim'e kadar vergi dairelerine başvuranların cezalarının tamamı silinecek. Kalan miktar 36 aya kadar taksite bölünebilecek.

Vergi ve trafik cezalarına af!
Yeni Asır'da yer alan habere göre Hükümet, bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin adım atmış ve ilgili kanun 19 Ağustos 2016'da yayımlanmıştı. İşte bu kanunda borçluyu yakından ilgilendiren çok önemli bir detay ortaya çıktı. Vergi ceza ihbarnamesi alan mükellef; dava açmazsa ya da açılmış davayı geri çekerse, kesilmiş olan bütün cezaları silinecek ve vergi aslının da sadece yüzde 50'sini ödeyecek. Bu ödeme ve gecikme faizi yerine üretici fiyat endeksi farkı 18 taksitte, 36 ay vadeyle (iki ayda bir) ödeyebilecek.

17 MİLYON KİŞİYE MÜJDE

Trafik cezası borcu olan 4 milyon 250 bin vatandaşla beraber, yapılandırmadan yararlanacaklar 17 milyon kişiyi geçecek.

4 milyon 250 bin kişinin trafik cezası borcu ve 6 milyar liralık alacak bulunuyor. 30 Haziran ve önceki döneme ait trafik cezası borçlarını yapılandırmak isteyenler, Ekim sonuna kadar bağlı bulundukları vergi dairesinden ya da Gelir İdaresi Başkanlığı'nın sitesinden başvuru yapabilecek.

PEŞİN DAHA AVANTAJLI

Yapılandırmada peşin ödemeyi seçenler, enflasyon (Yİ-ÜFE) esas alınarak belirlenen tutarın da yarısını ödeyecek. Yani 'ana para + Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan tutarın yarısı' yatırılacak. Taksitli ödemelerde ise ana para + YİÜFE'ye göre yeni borç hesaplanacak.

Bu tutar; 6 taksit için (1.045), 9 taksit için (1.083), 12 taksit için (1.105), 18 taksit için (1.15), katsayısı ile çarpılacak. Tutar taksit sayısına bölünerek 2'şer aylık dönemler halinde ödenecek. Peşin ödemeler ve ilk taksitler 30 Kasım 2016'ya kadar yatırılacak.