Vitamin ve mineraller ne işe yarar?

Her ne kadar yeterli ve dengeli beslenerek vücudun vitamin ve mineral ihtiyacını karşılayabilsek de gebelik, menopoz sonrası dönemde ve yaşlılarda günlük rutin beslenme alışkanlıklarıyla bu ihtiyacı tam anlamıyla karşılamak çok da mümkün değil

Vitamin ve mineraller ne işe yarar?
Akşam'ın haberine göre ilave vitamin ve mineral desteğine ihtiyaç duyulabilir. Herbalife Beslenme Danışma Kurulu Üyesi İsmet Tamer anlatıyor…

ZENGİN BESİNLER

"A vitamini, karotinoidler ve likopen açısından zengin besinlerde bulunur. Likopen ve karoten, görme keskinliği, cilt ve hücre özelleştirmesinde görevi olan besin maddeleridir. Günlük tavsiye edilen miktarı aşmamak gerekir çünkü yüksek miktarda A vitamini tüketmek vücudumuza zarar verebilir. B vitaminleri genellikle et, et ürünleri ve tahıllı gıdalarda bol miktarda bulunur ve besinlerin enerjiye dönüşümünde görevlidirler. Tiamin (B1), riboflavin (B2) ve niasin (B3), besinlerdeki enerjinin dönüşümü ve kullanımında rol oynarlar; aynı zamanda cildin, saçın Pantotenik asit aracılığıyla sinir sisteminin korunması için gereklidirler. Pantotenik asit (B5), enerji dönüşümü dışında, sağlıklı yağların yapımında ve bunlardan da sinir ileti cisimcikleriyle steroid hormonların üretiminde rol alır. Piridoksin (B6), kanda homosistein düzeylerinin düşürülmesine yardım ederek kalp sağlığını koruyucu etkisinin dışında, uyku, iştah ve ruh halini etkileyen serotonin maddesinin yapımında da rol alır. Başta B12 olmak üzere tüm B vitaminleri, yeni kan hücresi yapımında ve bağışıklık sisteminin düzgün çalışmasında görev alırlar.

SİGARA İÇENLERE C VİTAMİNİ

Folik asit, B9 vitamini olarak adlandırılır. Yeni hücre yapımında yararları gösterilmiştir ama özellikle gebeliğin ilk aylarında kullanılması, bebekte sinir sistemiyle ilgili doğumsal kusurları önler. Eksikliğinde kansızlık da ortaya çıkabilir. Biotin, bazı bağırsak bakterileri tarafından vücudumuzda da bir miktar üretilen ve enerji metabolizmasıyla sağlıklı saçlar ve kemikler için gerekli bir vitamindir. C vitamini olarak bilinen askorbik asit, kollajen yapımında rol alan ve bu nedenle bağ dokusunun, eklemlerin, kan damarlarının ve cildin korunmasına katkıda bulunan bir vitamindir. Sigara içenlerin özellikle tüketmesi gereken sebze ve meyvelerde bolca bulunan C vitamininin, soğuk algınlığına karşı koruyucu etkisi tartışmalı olsa da bağışıklık sistemine katkıda bulunduğu bilinmektedir.

D VİTAMİNİ ÖNEMLİ

D vitamini, yeterli miktarda alındığında vücutta kalsiyum ve fosfor düzeylerini dengeleyerek kemiklerin korunmasına katkıda bulunur. Özellikle ileri yaşlarda kırıkları önlemede, tiroid ve şeker metabolizmasının düzgün çalışmasına yardımcı olduğuna dair çok sayıda yayın mevcut. E vitamini, hem vücut hücrelerini hem de A vitaminini, zararlı etkilerden korur, hatta E vitamininden zengin beslenmenin erken bunamaya karşı da koruyucu olduğu çeşitli çalışmalarla ortaya koyulmuştur. Yağda eriyen bir diğer vitamin olan K vitamini, esas olarak pıhtılaşma üzerinde etkilidir ve eksikliğinde kanamalar ortaya çıkabilir."