Wikileaks’ten MasterCard ve Visa’ya ağır misilleme

Wikileaks'i destekleyen bilgisayar korsanları, MasterCard’ın internet üzerinde ödeme sistemini saatlerce kullanım dışı bırakarak, Wikileaks’e hizmet vermeyi kesen şirkete misillemede bulundu.

Wikileaks’ten MasterCard ve Visa’ya ağır misilleme

“İntikam Operasyonu” adı altında gerçekleştirilen saldırılar, Anonymous (isimsiz) adıyla bilinen, bilgisayar korsanlarından oluşan bir grubun öncülüğünde yapıldı.

 

Wikileaks “hacktivistleri” aynı zamanda Wikileaks’le bağlantıları kesen şirketlere ait internet sitelerini de çökertti. Bu sitelerin arasında kredi kart ağı Visa’da bulunuyor. Visa’nın ana sayfası yaklaşık bir saat kullanılamaz hale gelirken, şirket ödeme sistemlerinin saldırıdan etkilenmediğini belirtti.

 

MasterCard, ilk başta yaşanan sıkıntıyı çok fazla kullanıcının siteye erişim hızını düşürmesi olarak gösterdi ancak, sonradan bazı SecureCode güvenlik kodunda sorunlar yaşandığını belirtti. Şirket, temel ödeme sistemlerinde bir sorun yaşanmadığını ve kart sahiplerinin bilgilerinin tehdit altında kalmadığını açıkladı.

 

Öte yandan, İngiltere merkezli internet üzerinden ödeme hizmeti sunan SecureTrading şirketinden Jon Prideaux, SecureCode’un neredeyse altı saat boyunca devre dışı kaldığını belirtti. Prideaux, “İnternet alışveriş takviminin en yoğun olduğu günlerde böyle bir şeyin yaşanmış olması çok olumsuz” ifadesini kullandı.

 

Teknoloji uzmanlarıysa, binlerce saldırgan tarafından internet üzerindeki ticari hizmetlerin çökertilmesinin, internet hizmet sağlayıcılarının güvenlik aşamasında daha aktif rol alması gerektiğini ortaya koyduğunu belirtti.

 

ABD büyükelçiliklerine ait 250 bini aşkın gizli belgeyi yayımlamasının ardından, Wikileaks üzerindeki baskının giderek artması, sitenin internet üzerindeki destekçilerinin de hızla çoğalmasına yol açtı.

 

Wikileak’in hesaplarını kapatmayan Twitter’da ise Anonymous’a ait olduğu düşünülen mesajlarda, grubun eylemlerini sürdürebileceğini belirtildi.

 

PALİN DE NASİBİNİ ALDI

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, Anonymous, ABD’de Cumhuriyetçilerin son başkan yardımcısı adayı olan Sarah Palin’in internet sitesini de çökertti.

 

Eski Alaska Valisi Palin, Obama Yönetimi’ni sızıntıya yeterli tepkiyi vermemekle eleştirmiş ve Assange’ı hedef göstermişti.

 

Palin, "WikiLeaks’i kalıcı olarak dağıtmak için tüm siber araçları kullanıyor muyuz? Julian Assange gazeteci değil. El Kaide’nin Inspire dergisinin editörü ne kadar gazeteciyse, o da o kadar gazeteci. Ellerinde kan olan Amerikan karşıtı bir eylemci. Neden onun peşine de El Kaide ve Taliban liderlerinin peşine düştüğümüz gibi düşmüyoruz?" diye konuşmuştu.

 

SALDIRILAR DEVAM EDECEK

CNBC’nin haberine göre, MasterCard ve Visa’ya saldırılar düzenleyen gruplar, bugün yaptıkları açıklamada Wikileaks’i çökertmeye yönelik girişimler gösteren şirketlere, internet özgürlüğünü korumak için misilleme saldırı yapmaya devam edeceklerini belirtti. 

 

Saldırıların başını çeken Anonymous grubu adına BBC’ye açıklamalarda bulunan "Acımasız" kod adlı sözcü, "Her türlü nedenden dolayı Wikileaks’i hedef alan

şirketlere saldırıyoruz. Ana hedeflerimiz arasında MasterCard, Visa ve PayPal bulunuyor" dedi.

 

Sözcü, "Başlattığımız eylem bitmiş değil, tersine giderek güçleniyor. Bize katılan insan sayısı ve Dos (hizmet reddi) saldırıları yapabilecekleri uygulamalar indiriyorlar" dedi.

 

İngiliz aksanına sahip olan "Acımasız",  yazılım mühendisi olduğunu belirtti. 22 yaşındaki aktivist, "Bir veri savaşı başladığını görebiliyorum. İnterneti özgür ve herkese açık tutmaya çalışıyoruz" ifadesini kullandı.